Loading...

Gostilna na Gradu: ko se na Ljubljanski grad priseli Jezeršek

Na ljubljanskem grajskem griču je kar nekaj lokalov, ki tešijo predvsem turiste različnih stanov. In če se lani zaradi gneče tam ni bilo mogoče niti sprehajati, se je to letos seveda spremenilo.

Na dvorišču gradu v Ljubljani so v zadnjem času opravili nekaj lastniških ali natančneje najemniških menjav. Ekipo Gostilne na Gradu, v kateri je bil prvi plačnik najemnin Damjan Fink iz Novega mesta, so zamenjali podjetniki in gostinci družine Jezeršek, ki menda mestnim veljakom za gostilno in kavarno plačujejo kar 15.000 evrov na mesec.

Sliši se veliko in jasno je, da so to nameravali pokriti s turističnim obiskom, ki pa ga je odpihnila korona. Prav tako je jasno, da je ponudba v večini ljubljanskih, k turistom usmerjenih lokalov podpovprečna.

Zato je toliko bolj presenetljivo, da smo pred dvema sobotama na Ljubljanskem gradu pojedli za ljubljanske turistične razmere zelo dobro večerjo ali, če hočete, soliden degustacijski meni – štiri jedi, z dodatno uvodno kuharjevo kreacijo in kozarcem spodobne briške Medotove penine za 40 evrov.

Že kuharjev pozdrav je obetal. Na kozarcu, v katerem se je dimilo maslo, so prinesli fokačo s sladoledom pečenega krompirja in pestom ter kreker s pašteto gosjih jeter in tartufi. Vse to pospremijo z odličnim krušnim pecivom, ki sicer ni hišne izdelave, a nas to niti ne moti, če je kruh tako slasten, kot je bil.

Pozdrav iz kuhinje: pašteta gosjih jeter s tartufi, sladoled pečenega krompirja in dimljeno maslo

Tako obilnih priprav na obrok v času prejšnjih najemnikov ni bilo, prav tako ne šampanjca, ki ga novo moštvo toči na kozarec. Po drugi strani so v prejšnjih časih v lokalu vrteli samo slovensko muziko, ki so jo zdaj nadomestile generične dihajoče, do nerazpoznavnosti predelane uspešnice. Gre za bolezen, ki jo ima vse preveč slovenskih restavracij, medtem ko v tujini v lokalih na tej ravni takšne glasbe seveda ne morete slišati.

Tatarski biftek

Degustacijo začnejo s tatarskim biftekom, ki ga podložijo s cvetačnim pirejem, malo sveže cvetače pa nastrgajo nanj. Za začimbo poskrbijo maline in zeliščno olje. Postrvji tatarski biftek se medtem skriva v kolerabnem žepku, dodajo mu solato, kumare, melone in šalotke ter sladko jogurtovo peno.

Postrvji tatarski v kolerabinih žepkih

Ne preobilni hladni predjedi smo podložili z belo zvrstjo De Baguer iz Kleti Brda, ki je odlično sodelovala do konca menija. Še manjša kot hladna predjed je bila porcija testenin – trije ravioli, polnjeni s skuto in pehtranom, dva češnjeva paradižnika, zeliščno olje in peteršiljeve drobtine.

Ravioli s skuto in pehtranom

Da, kuhinja na gradu je po novem malce bolj ustvarjalna, podobno velja tudi za rulado iz jajčevcev, ki jih nadevajo z ajdovo kašo, dodajo pire cvetače in lešnikov drobljenec, žal pa tudi tartufovo olje, ki se pojavi v vse preveč jedeh. Dobrohoten nasvet: če zelenjavna jed stane konkretnih 18 evrov (v primeru, da je ne vzamete kot del menija), naj bodo v njej sveži tartufi, ne pa olje s poetičnim imenom “kapljice belega tartufa”.

Rulada jajčevcev z ajdovo kašo

Najprestižnejša jed večerje oziroma degustacije je telečji file z veliko rezino gosjih jeter, podložen z ocvrto rezino kruha. Popolno pečeno meso obogatijo s čebulno marmelado, tartufi pa tudi nesrečnim tartufovim oljem, ki si ga odlična teletina in gosja jetra res ne zaslužita.

Telečji file z gosjimi jetri in tartufi

Kaj pa sladice? Tudi v tem primeru se držijo načel avtorske kuhinje, a ne gredo predaleč: pavlovo pripravijo s pasijonko, pasijonkinim sorbetom in raznim sezonskim sadjem, nekoliko bolj je nasiten čokoladni mousse z browniejem, malinovim sladoledom in malinovo omako.

Pavlova s pasijonko

Ob koncu ne silijo z žganji za na pot, je pa v kleti ob množici vinskih steklenic mogoče dobiti tudi Budičeve in Firbasove žganice ter Matičeve, Fructalove in Firbasove sokove.

Povzetek

Gostilna na Ljubljanskem gradu je dobila nove najemnike in ponudbo, ki se v osnovi ne razlikuje veliko od Jezerškovih gostiln na Zgornjem Brniku in Bledu – po trenutnih modnih zapovedih. Nič ne bi imeli proti, če bi kakšno jed poenostavili, sicer pa bo na jedilniku vsakdo našel kaj zase, tudi vegetarijanci in vegani.

Vinska karta je solidna, v ponudbi vin na kozarec je celo šampanjec. Imajo vse naše najbolj znane vinarje, pri tujih imenih pa pridejo celo do Petrusa za 5250 evrov.

Ocena: 3,5/5

Cena: €€€€

Vinska ponudba: 4/5

Ambient: 4/5

Gostilna na Gradu

Grajska planota 1, 1000 Ljubljana

Telefon: 01 235 09 52