Loading...

Gostilna Pri mamici: novo življenje legendarne šoferske gostilne

Med znanimi gostilnami na štajerski strani trojanskih klancev je v zadnjem času najbolj zanimiva nekdanja Štormanova “šoferska mamica”. Novi lastniki so ji skrajšali ime in popravili ponudbo.

Ko je gostilna v Ločici pri Vranskem, del dediščine nekoč obetavnega, zdaj pa zadolženega, lahko rečemo kar propadlega gostilničarja in hotelirja Zvoneta Štormana, prešla v roke novih lastnikov, se je hitro pokazalo, kako malo je potrebno, da zavožen lokal postane nadpovprečna domača gostilna.

Lisjakovi, gostinci, ki sicer obvladajo poroke in podobne velike dogodke, so nekdanji Gostilni pri šoferski mamici nekoliko skrajšali ime in zdaj nima več tovornjakarskega pridevnika. Zdaj je le Pri mamici, menda rajnki gostinki Ivanki, ki je tam nekoč gostila lačne popotnike, zdaj pa nanjo spominjajo stare črno-bele slike po stenah in del jedilnega lista, ki se diči predvsem z enolončnicami.

Kakor koli, od padca Štormana gre, vsaj kar zadeva ponudbo, v Ločici na bolje. Konkurenti na Trojanah, pa pri Grofu in piceriji Golobček na Vranskem bodo to morali priznati. Pri mamici kuhajo (še vedno) po domače, a se v recepte vztrajno vrivajo bolj ali manj zanimive podrobnosti.

Domač kruh je tako dvobarven, juho na prilogo v krožniku natočijo pri mizi, pohvalijo se tudi z lokalnimi pridelovalci, ki so jim dostavili poljščine, sire ali mesnine. Recimo dimljen goveji jezik, ki je bil nekoliko presuh in je klical po kapljici bučnega olja, čeprav mu je bila v pomoč zabeljena ajdova kaša s poširanim jajcem in motovilcem.

Dimljen goveji jezik z zabeljeno ajdovo kašo in poširanim jajcem

Zanimiv krožnik (oziroma deska) za sedem evrov in pol, enako stane tudi tatarski postrvi, vsega hudega vajene vegane pa razveselijo z izborom treh različnih humusov.

Nas pa je razveselila fižolova juha. “Iz domačega sivčka je,” se je pohvalil natakar, ko je gosto fižolovko nalival na popečeno slanino in bučno peno, mi pa smo bili še bolj navdušeni, ko smo v jedilnem listu, tistem delu z recepti “mamice” Ivanke, videli v naših krajih že kar malo pozabljeno kokošjo juho. Krepčilno bistro tekočino postrežejo z jetrnim cmokom in kokošjimi ravioli.

Kokošja juha

V Ločici imajo tudi urejeno vinsko karto in celo degustacijsko sobo, želeli pa bi si nekoliko širšo ponudbo vin na kozarec. A pravzaprav smo imeli srečo, najprej smo pili chardonnay iz vinske kleti Meum iz Loč za solidne tri evre na kozarec. Pitno in urejeno štajersko vino se je prvi del večerje dobro držalo, pri mesninah pa smo pokusili še cabernet sauvignon, ki ga za Lisjakove na Vranskem pridelujejo Lisjakovi iz Vipavske doline.

Množico enolončnic smo si pustili za kakšno drugo priložnost, morda hitro malico, in se raje lotili ajdovih svaljkov z bogato polivko (ne pikantnega) divjačinskega raguja in skuto. Njoki niso bili slabi, omake pa je bilo tokrat gotovo preveč.

Ajdovi svaljki z divjačinskim ragujem

Bolj umirjene so porcije mesa, ki jih pripravljajo v finalu. Ni dvoma, še vedno so na mestu ocvrti piščanci, pečenke, svinjska ribica in postrvi, a imajo pri prilogah več domišljije kot v podobnih gostilnah pri nas (zabeljen sivček z ocvirki, gomoljna zelenjava, zvezdnati janež, jurčkov narastek, grenadir marš, holandska omaka z dodatkom fermentiranega česna).

Za 14 evrov dobite dunajski zrezek iz debelo odrezanega telečjega fileja, nanj naribajo hren in mu pristavijo pečen krompir, zelenjavne krokete in čebulno marmelado, povsem po nepotrebnem pa še nekakšen sadni pire, ki razmoči ocvrto skorjico dunajca.

Dunajski zrezek s pečenim krompirjem, hrenom in čebulno marmelado

Če bi malce poenostavili, se Pri mamici izvirnih receptov držijo pri glavnih sestavinah jedi, pri prilogah pa si dovolijo več umetniške svobode. Nič drugače se gostu ne piše pri sladicah, pa naj gre za jabolčni ali borovničev zavitek, čokoladno torto, tiramisu z jagodami ali prekmursko gibanico v kozarcu. Malinovo pito, recimo, opremijo s kremo bele čokolade in peno rdeče pese.

Malinova pita z belo čokolado in peno rdeče pese

Povzetek

Gostilna z zgodovino, ki počasi pozablja na Štormanove čase. Kuhajo tisto, kar že dolga leta, po pravici ali pa ne, imenujemo slovenska kuhinja in kar jedci najraje naročajo v nedeljo opoldne. Pri mamici jedi vseeno prenovijo, pa naj gre za meso ali sladice, in jim dajo lasten podpis. Za obilno pojedino pripravite od 20 do 25 evrov na osebo.

Vinska karta ni široka, prevladujejo standardni slovenski osumljenci s Koželjevega seznama: Batič, Colja, Steyer, Verus… Nekaj vin ponudijo na kozarec, še kakšno bi lahko bilo. So pa cene ugodne, Roedererjev šampanjec je denimo le 50 evrov.

Ocena: 3,5/5

Cena: €€€

Ambient: 2/5

Vinska ponudba: 3/5

Gostilna Pri mamici

Ločica pri Vranskem 42, 3305 Vransko

Telefon: 08 330 19 00