Loading...

Kulinarični izlet: poceni po Vipavski dolini

Vipavska dolina, njene lepote in kulinarika so celo v tujem tisku tako opevane, da je povsem razumljivo, da je povprečen jedec ne more obiskati v enem zamahu. Tokrat se bomo sprehodili po lokacijah, ki s svojo prijaznostjo in ceno lahko gostijo tudi manj globoke žepe, hkrati pa razmeroma nizke cene ne vplivajo na kakovost ponudbe.

Zapeljali smo se po hribčkih in dolini ter izbrali tri gostilne, ki ponujajo tudi možnost, da pri njih prespite, s tem pa si olajšate predvsem pokušino prvovrstnih vipavskih vin.

Majerija

Mojster Matej Tomažič je v začetku svoje kulinarične poti delal marsikje, tudi v briški Subidi, v Trstu je kot učitelj pomagal uka željnim mladim kuharjem, v Kobaridu pa tudi nadarjeni Ani Roš. Nato je v Slapu pri Vipavi odprl svojo gostilno, domačijo Majerija, kjer praviloma kuhajo od četrtka opoldne do nedelje popoldne.

Jedi so, čeprav predelane ali celo poenostavljene, povezane s tradicijo Vipavske doline. Ob toplem vremenu je kar 90 odstotkov vseh sestavin, ki jih uporabijo, lokalnih, pa naj gre za sire, meso, zelenjavo ali sadje, ki ga je v teh krajih obilica.

Izvrstno boste jedli že za 30 evrov na osebo, za žejne imajo lično vinsko klet z najboljšimi vipavskimi vini in žganicami, za zaspance pa tudi sobe po 100 evrov za dve osebi. Domače likerje, marmelade, žganja, sirupe in paradižnikovo omako je mogoče po znosni ceni kupiti tudi za domov.

Turistična kmetija Arkade

Če boste prespali v Slapu, se naslednji dan vrnite na lokalno cesto in se mimo Vipave in Ajdovščine zapeljite do Črnič, kjer imajo svojo kmetijo Cigojevi. Znani so po pridelavi vrhunskih vin in prašičereji, ki skrbi za vrhunski pršut, salamo, špeh in panceto.

Tudi drugače je kulinarika na kmetiji razmeroma enostavna in skoraj v celoti povezana z lastno pridelavo, pa naj gre za bogate mineštre, pečene mesnine ali vipavske sladice. Porcije so orjaške, cene pa, kot smo obljubili v uvodu, zmerne, konkretno boste jedli že za 25 evrov.

Seveda lahko večino ponudbe kupite tudi za domov, še posebej priporočajo svoja naravna vina. Lahko pa na turistični kmetiji Arkade tudi prespite, soba za dve osebi stane 70 evrov na noč. Kuhajo od petka do nedelje.

Sinji vrh

Če se iz Črnič vrnete v Ajdovčino, od tam pa se prek Cola odpravite na Sinji vrh nad Vipavsko dolino, boste ob jasnih dneh nagrajeni z izjemnim razgledom vse do Benetk. Še nedavno so kuhali zgolj enostavno nedeljsko trilogijo “juha, pečeno meso in prikuha” s kakšnim zavitkom za povrh. Zdaj pa so gostilno s pripadajočim spalnim delom ter slikarsko kolonijo prevzeli mladi in izkoristili naravne danosti, tako svoje kot sosednjih kmetij.

Njihova ponudba je zdaj na prvi pogled najbližja pravemu pomenu kuhinje “slow food” oziroma, če povemo drugače: obed na Sinjem vrhu ni kuhinja ekstremnih preobratov in dolgih razlag, ampak predvsem pokušina prvovrstnih domačih sestavin. Sami temu pravijo, da ohranjajo tradicionalno gorjansko kuhinjo (siri, mesnine, zelenjava in zelišča).

Cene hrane so okoli 20 evrov na osebo, vina so samo iz Vipavske doline. Dve noči bosta dve osebi tam prespali za več kot znosnih 80 evrov. Rezervacija je obvezna.