Loading...

Restavracija Nebo: plesni bistro po Globalu in Topu

Na vrhu ljubljanske blagovnice Nama so konec poletja odprli nov lokal, recimo mu bistro z dodatnim programom, ki se pohvali z zanimivim jedilnim listom in simpatično karto pijač.

V prostorih nad Namo, kjer so nekoč kraljevali glasni plesni ritmi, zdaj pa je tam »show« restavracija Nebo, smo bili v zadnjih mesecih dvakrat. Prvič na terasi, ko smo v miru pojedli dve predjedi in spili kozarec šampanjca, drugič pa prejšnji konec tedna, ko je bilo vreme hladno, notranjost pa kljub ukrepom prijazno topla in skoraj preveč sproščena. Čakalo se je na program, ki v večernih urah spremlja goste, ki srkajo vino ali hišne koktajle.

Vsake toliko se zazdi, da je v restavraciji Nebo hrana zgolj naključna spremljevalka dogodkov, morda so mize v notranjosti preveč odprte in gotovo se bo to, ko se konča epidemija, vsaj malce spremenilo. Konec koncev ob petih popoldne ni veliko razlogov za preglasno glasbeno spremljavo in pretemno osvetljavo miz. Vsaj tistih, pri katerih gostje jedo. Skratka, tisti, ki bodo želeli več jesti, bodo želeli biti vsaj rahlo ločeni od tistih, ki bi se radi zavrteli.

Kakor koli, če smo prvič bolj malicali kot večerjali, je bilo drugič drugače. Naš kvartet si je privoščil celoten scenosled, ki smo ga v začetku podprli s kozarcem Veuve Clicqouta, ki je med penečimi vini ob Bjani in Ducalu na voljo na kozarec. In čeprav je tudi ponudba hrane sestavljena iz krožnikov, ki so lahko zgolj spremljevalci pijače, so jedi krepke, mestoma kar obilne, čeprav ne predrage.

Bistro v začetku ponuja resno serijo različnih tatarskih biftekov, naše omizje se je odločilo za verzijo parisienne, ki ji pripada tudi manjša porcija ocvrtega krompirčka. Je še kaj prijaznejšega kot šampanjec, ki se druži s francoskimi jedmi?

V oziroma na Nebu med hladnimi predjedmi ponujajo tudi izvrsten “beef tonnato”, različico vitella tonnata z omako inčunov, češnjevim paradižnikom in rukolo. Tako za tatarski kot rezine govedine z ribjo omako boste plačali 13 evrov.

Pri predjedeh in prigrizkih imajo tudi pršut, sir in različne ribje tatarske bifteke, naša odprava pa se je odločila pokusiti še gambere, ki jih ocvrejo v kadaifu (17 evrov).

Gamberi so se že družili z rizlingom Eichberg iz alzaške kleti Gruss, ki je na koncu dolgega večera brez težav tekmoval tudi s Simčičevim sauvignonom iz kolekcije Selekcija. V Nebu imajo kakšnih petnajst zanimivih vin tudi na kozarec, kar olajša in predvsem poceni izbiro.

Ocvrti gamberi v kadaifu

Na jedilnem listu ne manjka trendovskih eksotičnih jedi, kot je denimo poke. Pripravljajo ga v treh različicah oziroma s tremi vrstami rib, naša je bila s tuno, ki ji dodajo riž, edamame, paradižnik, paprike jalapeno in alge wakame.

Podobno kot večina jedi imajo tudi solate slikovita imena, mi smo na mizo dobili Mae West, ki je združila rezine opečene govedine, zelišča, listnate solate in granatno jabolko. Sveže, kar osvežilne jedi, ki sežejo preko deset evrov za porcijo.

“Beef tonnato” oziroma rezine govedine z omako inčunov

Če predjedi ob prigrizkih obsegajo predvsem različne hladne solatne izume in enostavne ribje jedi (imajo tudi ostrige), je pri glavnih jedeh vseeno tudi resna ponudba mesnin, ki se lahko rima z Jakončičevo rdečo Carolino ali pa kar s Krapeževim merlotom. Vzemimo na primer kos iberskega prašička (23 evrov), ki ga povežejo s fregolo, zelenjavo in malimi paradižniki.

Ali pa prestižni ribeye, ki se sreča z velikim in okusnim sladkim krompirjem, pečenim in obloženim z granatnim jabolkom ter čebulo. Lepa povezava. Nič manj obilni niso testeninski krožniki, denimo orjaški paccheri z natrgano govedino ali pa garganelli, obarvani z rdečo peso ter obogateni s kozjim sirom in pistacijami.

Paccheri z natrgano govedino

Muzika v lokalu je postajala vse glasnejša in na odru se je že dogajal program, zato smo se lotili sladic, ki so pravzaprav zelo klasične: tiramisu, skutna torta, pistacijev creme brulee in čokoladni mousse s pomarančo.

Je pa mogoče sladko četo pospremiti z zanimivo pisano povorko žganic, ob sicer klasični ponudbi rumov ali viskijev je največ pozornosti dobil sadjevec Šamar (edina klofuta, ki vas poboža).

Tiramisu

Povzetek

Restavracija Nebo, kot se po novem imenuje prostor nad ljubljansko blagovnico Nama, je kombinacija bistroja, kluba, diskoteke in še česa. Za profil lokala so si zastavili resen tempo dodelanih jedi iz kakovostnih sestavin (tuna, jastog, ostrige, iberico, črni angus…) in le upamo lahko, da bodo zdržali. Za hrano pripravite kakšnih 40 evrov na osebo.

Vinska karta ni ravno obširna, a ima precej šampanjcev po zmernih cenah, večino slovenskih herojev (nekaj več primorskih kot štajerskih), pa še nekaj tujih vinarjev ponujajo.

Ocena: 4/5

Cena: €€€€

Vinska ponudba: 4/5

Ambient: 4/5

Nebo show restaurant

Tomšičeva ulica 2, 1000 Ljubljana

Telefon: 051 368 736