Loading...

Vinski festival in premiera filma v Izoli

Orange Wine Festival bo v petek, 29. aprila, v renesančnem ambientu Manziolijevega trga v Izoli povezal številne vinarje iz sedmih držav, gostince in rokodelce s pisano mednarodno publiko. Na predvečer festivala, 28. aprila, pa bo v Kopru svetovna premiera dokumentarnega filma Call it Amber o koreninah in sodobni podobi oranžnih vin.

Na letošnjem Orange Wine Festival v Izoli bo ta petek 62 vinarjev iz Slovenije, Italije, Hrvaške, Avstrije, Madžarske, Grčije in Gruzije predstavilo približno 200 oranžnih vin. Gre za sonaravno pridelana bela vina s podaljšanim stikom jagodnih kožic z moštom in z zgolj nujnimi vinarjevimi intervencijami.

Ob pradomovini vin Gruziji so eno najpomembnejših območij pridelave oranžnih vin regije ob severnem Jadranu. Kot pravijo organizatorji, bo Orange Wine Festival izpostavil pomen povezovanja med odgovornimi pridelovalci na eni ter ozaveščenimi potrošniki na drugi strani, na festival pa letos prihajajo tako pionirji pridelave oranžnih vin, ki jih pozna ves svet, kot njihovi mladi sledilci, ki so se odločili za svojo poklicno pot v sožitju z naravo.

Film Call it Amber

Na predvečer festivala bo ob 19.30 v Gledališču Koper premiera dokumentarnega filma Call it Amber. Film, ki ga je ekipa Studia Alp iz Maribora posnela na številnih lokacijah, med drugim v Gruziji, Sloveniji in Italiji, prinaša vpogled v starodavno vinsko tradicijo in kulturo ter njun vnovičen vznik v zadnjega četrt stoletja. V filmu nastopajo številni ugledni vinarji, novinarji, vinski pisci, sommelierji …  Premieri bo sledil pogovor z avtorjem filma Andražem Fištravcem, sommelierjem Valterjem Kramarjem in vinskim piscem, avtorjem knjige Amber Revolution, Simonom J. Woolfom.