Loading...

Restavracija Valvas’or: med razkošjem in množičnim turizmom

Najprestižnejša restavracija v Stari Ljubljani je še vedno magnet za malce premožnejše turiste, obenem pa solidna, neproblematična izbira za domačine.

Nobenega dvoma ni, da je bila Ljubljana pred koronsko krizo mesto, ki je bolje skrbelo za turiste kot za domačine. Gostilne in restavracije v centru mesta so bile prilagojene tujim gostom vseh kategorij, domačini pa so se prilagajali njim.

Valvas’or je ena tistih restavracij, ki so imele med gosti največ turistov, ki so za konkretne denarje malicali moderne, še kar krepke, a ne preveč zapletene jedi. In to se v mesecih, ko se spopadamo z novimi oblikami starega virusa, niti ni zelo spremenilo. Še več, v času našega obiska je bilo v lokalu več tujih kot domačih gostov.

Za aperitiv so ponudili Delamotte v polovični steklenici za zmernih 27 evrov, in ko smo ravno pri pijači, povejmo, da sta med penečimi vodami na voljo tako San Pellegrino kot Radenska. Vinska karta ni obsežna, a je izbor vin na njej soliden, kot med gosti je tudi med steklenicami konkretno število tujih favoritov. Mi smo denimo svojo večerjo pospremili z Jermannovim chardonnayjem Dreams, sicer pa se med tujimi vinskimi imeni najde lepa četica šampanjcev, med sladkimi tudi kakšen sauternes.

In če se vinska karta počasi širi, bi za jedilni list to težko rekli. Držijo se starih, skozi sezone preizkušenih vzorcev, ki temeljijo na velikih porcijah in črpanju iz splošno sprejetega nabora prestižne mednarodne kuhinje. Slovenskih jedi je komaj za vzorec. Po drugi strani pa gost pri Valvas’orju vedno ve, kaj bo dobil. Pa naj gre za žepu prijazna kosila ali večerje, za katere pripravite kakšnih 40 evrov na osebo in jih je mogoče naročiti v obliki degustacijskega menija petih jedi. Naša pot skozi večer je bila “a la carte”, cena pa približno enaka.

Tatarski biftek

Po pozdravčku – humus z rdečo peso, kokosovim čipsom, pistacijo in grisinom – smo začeli z zanimivim tatarskim biftekom. Nasekljano meso na mizo prispe brez dodatkov, te priložijo v obliki omake, ki si jo na krožniku odmerjate sami.

Za osvežitev poskrbijo vložene čebulice in kapre, za podlago pa popečen kruh in maslo. V izboru hladnih predjedi sta standardna pršut in hobotnica, poleg njiju pa tudi izvrsten goveji karpačo z bučnimi semeni, ki ga postrežejo na mešani listnati solati. Eden najboljših v svoji kategoriji.

Goveji karpačo

Še boljše se človek počuti po hišni sladki grahovi juhi, v našem primeru so jo zabelili s kislo smetano, prahom rdeče pese in drobnjakom ter ji dodali grisin. Kot toplo predjed ponujajo še gambere, pokrovače, testenine in za zimski čas povsem nepotrebno tudi šparglje v tempuri, naše omizje pa se je ob grahovi juhi odločilo še za eno bolj globalno kot slovensko klasiko: gosja jetra.

Popečeno delikateso postrežejo s hruško in pistacijami, jetra so ena najboljših v Ljubljani, je pa cena porcije (19 evrov) kar visoka.

Gosja jetra s hruško

Po pravilih, ki so bila v naših boljših gostilnah pred leti zapovedana, pred glavnimi jedmi postrežejo osvežilen sorbet. V našem primeru so ga umešali z limono, aperolom in meto, da bi lažje obračunali s težko, skoraj pretežko porcijo hišne rižote s kapesanto, rumenjakom in črnimi tartufi. Ko pride do glavnih jedi, imajo serijo biftekov, tuno in brancina, naše omizje pa je pretresla še ena obilna jed, natančno pečena telečja zarebrnica, pospremljena s sirovim štrukljem.

Telečja zarebrnica, špraglji v panceti in sirov štrukelj

Ves čas poudarjamo, da pri Valvas’orju kuhajo skoraj preračunljivo mednarodno in tako je tudi pri sladicah: crème brûlée, čokoladni sufle, sladoled… Sladice so korektne, k sufleju, ki je pravzaprav fondant, priložijo jagodni mus in jagodičevje, pa še zlate pokalice, a kakšnega posebnega vtisa ne pustijo.

Čokoladni fondant

Povzetek

Izčiščena restavracija v Stari Ljubljani, ki je v zadnjih letih gostila predvsem malce premožnejše turiste, ima standarden, ne preširok izbor preizkušenih jedi: testenine, bifteki, ribe… Jedi so dobro pripravljene, porcije pa obilne. Ob našem obisku so briljirali tatarski biftek, karpačo, grahova juha, gosja jetra in telečja zarebrnica.

Na vinski karti so predvsem primorski vinarji, veliko manj je štajerskih in dolenjskih. Vina niso poceni, imajo pa soliden izbor šampanjcev, italijanske kapljice, bordojskih in burgundskih mojstrov.

Ocena 4/5

Cena: €€€€

Vinska ponudba: 4/5

Ambient: 4/5

Restavracija Valvas’or

Stari trg 7, 1000 Ljubljana

Telefon: 01 425 0455