Loading...

Shambala: azijska klasika na najlepši ulici v Ljubljani

Ena prvih resnih azijskih restavracij v Ljubljani, ki ji je sledila kopica podobnih lokalov, je Shambala v  Križevniški ulici. V zadnjih tednih smo jo, po dolgem času, obiskali dvakrat.

Naj najprej omenimo, da imajo pri Shambali enega redkih privilegijev: vhod je iz ene najlepših, če ne kar najlepše ulice v Ljubljani, v zelenje in cvetje odete Križevniške ulice. Lepše se poletni večer skoraj ne more odpreti. In če se kdo v hladnih dneh v notranjosti Shambale morda počuti utesnjeno, je treba reči, da imajo, ko je toplo, tudi simpatičen vrt, ki pa je zaradi prometa na Zoisovi cesti včasih malce prehrupen.

Kaj pa kuhinja? Pri Shambali v osnovi pripravljajo dobrote vzhodnoazijskih kuhinj, a te le redko kombinirajo v eni jedi. Še redkeje se odločajo za fuzijo slovenskih in azijskih okusov in upamo si trditi, da so kuhinjo od naših nekdanjih obiskov celo nekaj malega poenostavili. In treba je reči tudi, da so s cenami zapluli globoko v območje ljubljanskega turističnega disneylanda.

To slovenskega gosta seveda ne more razveseliti, pa čeprav lahko obed začne tako s kozarcem cenovno ugodnega šampanjca Trudon kot s kozarčkom malce predragega sakeja Kikunosato Beyond the Wall (6,5 evra za 0,3 dl). Na splošno so cene alkoholnih pijač v Shambali kar zasoljene, še najbolje je piti omenjene Trudonove mehurčke, Moet pa sega krepko prek 100 evrov, kar je preprosto preveč.

Cenovno bolj ugodna in hkrati zelo korektno pripravljena je miso juha. Japonsko poreklo narekuje nežne okuse, a se zdi, da so si vseeno upali dodati kakšno začimbo ali kar ščepec soli več. Pri predjedeh je mogoče dobiti tudi serijo mešanih azijskih predjedi za ne ravno majhnih 20 evrov na osebo. Na krožniku je pet jedi, a so tri od njih miniaturne, premajhne. Večji sta le porciji nepretresljive zelenjavne tempure s pripadajočo rahlo pikantno sojino omako in terijaki piščanca z izvrstno gosto arašidovo omako.

V izboru predjedi so tudi gamberi na žaru, vsakemu jedcu pripada točno eden, česar ne more odtehtati niti solidna mangova omaka. Podobno je z žličko, da, žličko solate iz mladega graha s svilenim tofujem in indijskimi oreščki. Brez težav bi jih pojedli nekaj več. Na svojem je še sicer sijajen vietnamski zvitek, a kaj, ko si dve osebi enega razdelita. In ga potunkata v osvežilno limetino omako.

Izbor predjedi za dve osebi

Nobenega dvoma ni, da so predjedi, tudi juhi miso in tom yum, izvrstne, a je 26 evrov za tako žepno kombinacijo predjedi enostavno veliko. Ko smo ravno pri cenah – Shambala ponuja tudi meni sedmih jedi, med katerimi ni najdražjih, recimo bifteka črnega angusa, a scenosled vseeno stane visokih 83 evrov.

Kaj pa pijača? Po šampanjcu smo pokusili kozarec solidnega renskega rizlinga Verus (4,5 evra) in klasično in tajsko pivo Chang (4 evre). Pijači sta pospremili prijazen in ravno prav zašpičen tajski rdeči kari s piščancem, ki mu pripada velika porcija riža (20 evrov). Pražena zelenjava in piščanec iz voka sta medtem skoraj preveč dolgočasna, sploh če porcija stane 20 evrov.

Rdeči kari

Omenili smo že biftek črnega angusa, ki je v Shambali stalnica in ga za več kot 40 evrov spečejo na žaru, krepko posolijo, mu dodajo mladi grah in ocvrtemu krompirčku podobne rezine gomolja taro. Ena najboljših mesnih jedi v Ljubljani. Škoda, da se namesto za 200-gramsko ne odločijo za 300-gramsko verzijo.

Biftek z gomoljem taro, mladim grahom in solato

Imajo pa med različnimi glavnimi jedmi še obilo možnosti, ki nimajo nujno samo azijskega okusa. Piranskega brancina recimo opremijo z ingverjem, račje prsi pa z mangom. Naša ideja pa so bili tudi rezanci udon z govedino, lahko bi jih dobili tudi z brancinom ali piščancem, v vsakem primeru pa je cena okoli 20 evrov, kar za testenine, tudi azijske, ni malo.

Rezanci udon s kimčijem in govedino

A kot rečeno, Shambala je restavracija, ki dokaj vestno izpolnjuje svoje naloge. Okusi so največkrat povezani in ko je treba, blizu originalnim, spet drugič, ko se v redkih trenutkih lotijo fuzij različnih kuhinj, imajo zanimive, a nikoli ekstremne ideje.

Tudi pri sladicah, kjer smo si pomagali z majhnim kozarčkom tradicionalnega desetletnega portovca Kopke (4 evre), ni bilo zelo drugače. Zanimiv je kozarček s pasijonko, kremo iz mandljev in kokosovo peno, čokoladni mousse pa je za vroče dni skoraj pretežek, čeprav mu pomagajo osvežilni ingverjev sladoled, pena iz aperola in malinova omaka.

Pasijonka, mandljeva krema in kokosova pena

Povzetek

Ena najbolj znanih in dolgoživih slovenskih azijskih restavracij izbira največje uspešnice tajske, japonske, vietnamske in še kakšne kuhinje. Nekaj je znanih klasik, kot so vietnamski zvitki, tempura in pad thai, redko, pa vendarle, pomešajo vplive in ponudijo zanimivo fuzijo jedi. Za obubožan slovenski živelj so največja težava cene, ki so milo rečeno visoke. Testenine gredo prek 20 evrov, 200 gramov bifteka pa prek 40 evrov … Meni s sedmimi jedmi stane 83 evrov.

Vinska karta je solidna, a razmeroma draga in ne ravno obsežna. Imajo dva šampanjca in bolj ali manj za Ljubljano običajen scenosled z nekaj več primorskimi kot štajerskimi vini.

Ocena: 4/5

Cena: €€€€€

Vinska ponudba: 3/5

Ambient: 4/5

Restavracija Shambala

Križevniška ulica 12, 1000 Ljubljana

Telefon: 031 843 833