Loading...

Turistična kmetija Breg: pojedina v manj znanih koncih Goriških brd

Kar malce smo bili skeptični, ko nam je lokalni vinotekar iz Šmartnega za večerjo v Goriških brdih svetoval turistično kmetijo Breg. Zanjo smo slišali prvič, ob koncu obiska pa smo bili več kot prijetno presenečeni.

V bistvu gre za lokacijo, ki ni povsem tipično briška. Če namreč hočete obiskati turistično kmetijo sester Mirele in Adrijane Peresin, morate na pot skozi Italijo in se nato vrniti v Slovenijo. In čeprav še ena pot vodi tudi skozi Slovenijo, se takšna misija seveda pozna pri obisku, upali bi si namreč trditi, da zdaj, ko na mejah med državama ni carinikov in policistov, marsikdo niti ne razume, da je lokal na gričku s pogledom na Italijo in rečico Idrijo v Sloveniji.

Temu primerna je bila tudi zasedba v času našega obiska. Predvsem italijanski gostje, ki so očitno že poznali tako kmetijo kot ponudbo in tiste, ki vse skupaj vodijo.

Še nekaj razlikuje kmetijo Breg pod vodstvom sester Peresin od briških gostiln na bolj dostopnih koncih Brd: po eni strani je občutno cenejša, po drugi strani pa imajo sicer miniaturno vinsko karto različnih vinarjev, kar je v Brdih redkost, saj sicer vsaka kmetija ponuja svoja vina.

Kontove mesnine in siri s sivko

V vsakem primeru se vožnja čez klance in klančke, ki se končajo na simpatičnem kmečkem dvorišču, izplača. Lokal, ki ga pozna premalo Slovencev, namreč ima kaj ponuditi in tu ne govorimo zgolj o sliki Milana Kučana, ki se je pred 26 leti ustavil v hiši, nekaj pojedel, pohvalil ponujeno in podprl odprtost meje s sosednjo državo. Meje, ob kateri je res veliko različnih gostinskih lokalov.

Breg gotovo velja za enega manj razkošnih in prestižnih, po drugi strani pa kmetija ponuja res izvrstno hrano. In pijačo, če naj kar takoj omenimo njihovo lastno vodo z mehurčki in solidno penečo rebulo Perlis iz kleti Dino Turca iz Collia. Rebula se je v našem večeru družila s suhimi mesninami, ki jih dobijo na vse popularnejši, streljaj odmaknjeni kmetiji Kont: mesnata panceta, dišeča suha salama, vratovina in sladek pršut.

Narezek lokalnih mesnin in sirov

Odprtje s kvartetom domačih kruhov popestrijo s kravjim sirom, zorjenim s sivko, in mladim kozjim sirom. Zraven gre tudi akacijev med s sivkinimi cvetovi, konec koncev smo bili v obdobju, ki so ga tudi v kuhinji posvetili sivki. In treba je reči, da je ravno sivka pomembno vplivala na okuse hladne predjedi. Mimogrede, bogat krožnik mesnin in sirov stane umirjenih 13 evrov, nasiti pa vsaj dvoje lačnih ust.

Bogata mineštra, rezanci s sivko in njoki z meto

Med ducatom vinarjev smo izbrali piten tokaj Tajo, ki ga prideluje Danijela Šibav, ena redkih žensk v pretežno moškem vinarskem poslu. Zlatorumena pijača se je naslonila na eno najbolj pisanih minešter v naših krajih, očitno je bil pozen poletni čas idealen za pripravo bogate juhe, v katero so pomešali stročji fižol, korenje, cvetačo, okisane bučke, fižol, ješprenj, grah, popečene kruhove kocke in nariban sir. Priporočamo, čeprav imajo pri toplih predjedeh še nekaj biserov.

Njoki z meto in paradižnikom ter rezanci z bučkami, mandlji in sivko

Za 10 evrov dobite rezance z bučkami, mandlji in sivko. Enako stanejo podobno enostavni in učinkoviti njoki, ki jih opremijo z meto, paradižnikom in sirom. Pri testeninah bi lahko v izjemno omako namakali kruh še nekaj časa, a se je omizje dobro zavedalo, da po običaju, ki velja v teh krajih, prihajajo na vrsto resne pošiljke mesnih dobrot.

Svinjski file in orjaški kos govedine

Na turistični kmetiji Breg nimajo poenostavljenih menijev, ki jih lahko dobimo v mnogih domačih gostilnah, gostje naročajo z jedilnega lista posamezne jedi. Če ste natančni in hočete jesti za manj kot 25 evrov, kot je v načrtu naše rubrike, je prvi mesni favorit prašiček, ki stane za naše kraje ugodnih 13 evrov. Ugodnih tudi zato, ker sta natančno pečenemu in okusnemu mesu priključna še pečen krompir in grah.

Svinjski medaljoni s krompirčkom in grahom

Nekaj dražja je govedina, na sporedu je bil rostbif, ki se je izkazal za nekaj najboljšega, kar smo med glavnimi jedmi pri nas pokusili v zadnjem času. Če hkrati ugotovimo, da je bila porcija mesa težka kar 350 gramov, je jasno, da bi marsikje v Ljubljani takšno količino prodali dvema gostoma. Konec koncev smo v zadnjem času lahko prebrali, da je prefinjenim kuharjem meso, čeprav drago, zgolj začimba.

Velikemu kosu govedine so dodali zapečen krompir z rožmarinom in za vitaminski doprinos še rukolo. Ker gre k mesu rdeče vino, smo si privoščili osminko neproblematičnega mešanega hišnega rdečega za dva evra.

Rostbif s pečenim krompirjem

Ledene rezine in palačinke

V zadnjem delu večerje je postal prostor malce bolj razigran, nekaj k temu po običaju prinesejo gostje, ki ob hrani pijejo briška vina, nekaj pa je dodal tudi domači apricot pudelj z zanimivim imenom Kuki, ki je občasno slalomiral med mizami. Pojdimo nazaj k hrani. Sivkine dneve so pri sladicah popestrili z ledenimi rezinami (s semifredom) s sivko, a se je naša ekipa celo bolj povezala s palačinkami z jagodno marmelado in jagodičevjem, na katero so potresli tudi izdatno porcijo sladkorja v prahu. Bolj sladko ne gre.

Naj za občutek povemo, da ima Breg na voljo še nekaj jedi, tudi friko (pečen krompir in sir), nasitno lokalno specialiteto, ki jo bomo šli pokusit pozimi, ko bodo temperature takšnim jedem bolj naklonjene.

Palačinke z jagodičevjem

V finalu imajo tudi nekaj žganic; če ne vozite globoko v dolino, so na svojem mestu pelinkovec, grappa, žganje iz mandarine, limončelo … Za tiste, ki radi nosite spominke z izletov, imajo še priročno trgovinico, v kateri prevladujejo izdelki in dišave, povezani s sivko.

Ponudba

Turistična kmetija Breg v Goriških brdih je ena najcenejših in najbolj simpatičnih možnosti za pogostitev na teh pretežno vinskih gričkih. Držijo se zapovedi lokalne kuhinje, frika, toč, mineštre, domači siri in mesnine, testenine, ne predragi kosi pečenega mesa. Vsake toliko zamenjajo vodilno sestavino, v našem času, avgusta, je bila to sivka.

Vina

Na enostavni vinski karti je šest vinarjev, vsi so iz Brd, eden sicer z italijanske strani, ki ponujajo kakih 20 ali 25 vin. Najenostavnejša vina so po devet evrov za liter, v povprečju pa so pretežno tokaji, rebule, merloti in različne zvrsti okoli 20 evrov.

Cena

Pri cenah so pri Bregu malce ugodnejši kot konkurenca, pa tudi v redkih primerih, ko cene ujamejo druge briške gostilne, so porcije toliko večje, da ni nobenega dvoma, da gre za poceni destinacijo, kjer se brez težav nasitite za kakšnih 25 evrov na osebo. Mimogrede, Breg ima tudi sobe, ki stanejo 100 evrov na noč. Tudi to je ceneje kot pri večini konkurentov.


Članek je bil prvotno objavljen v Nedeljskem dnevniku. Več zapisov iz rubrike Po domače najdete tukaj.