Loading...

Dunajčani bi stojnice s klobasami vpisali na Unescov seznam

Dunajska kavarniška kultura in valček sta že več let na Unescovem seznamu nesnovne kulturne dediščine. Naslednja Unescova pridobitev z Dunaja pa bi lahko postale stojnice s klobasami oziroma “würstelstandi”.

Stojnice s klobasami v avstrijskem glavnem veljajo za prave institucije z bogato zgodovino in tradicijo, saj so se začele pojavljati v času habsburške monarhije kot nekakšne potujoče kuhinje. Stalne stojnice s klobasami, kot jih Dunajčani poznajo danes, so se sicer pojavile šele leta 1969, ko je takratna mestna oblast dovolila njihovo umeščanje v javni prostor, vendar se najstarejša še delujoča stojnica nahaja v okrožju Döbling, v njej pa tradicionalne “käsekrainerje”, klobase s sirom, strežejo že vse od leta 1928.

Ker so stojnice s klobasami tako za prebivalce kot tudi turiste sestavni del dunajske kulture in eno od središč skupnostnega življenja v mestu, se je nekaj lastnikov stojnic združilo v pobudi, da bi to unikatno dunajsko kulturno dediščino predlagali za vpis na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine.

Z obiskom stojnice poleg dunajske opere je prodajalce klobas podprl sam dunajski župan, Michael Ludwig, ki je dejal, da so dunajski “würstelstandi” neločljivo povezani s srcem mesta in so več kot le prodajalne okusnih prigrizkov. Poleg župana je pobudo podprla tudi dunajska gospodarska zbornica, njen predsednik pa je pritrdil županu, da so kljub vedno bogatejši ponudbi hitre prehrane v mestu, stojnice s klobasami še vedno trdno zasidrane v srcih Dunajčank in Dunajčanov.

Foto: Paul Bauer

Preberite še: