Loading...

Gostišče Smogavc: pohorska omleta, biftek in jägermeister

Prišel je čas za gostilne pri smučarskih centrih. Po naših informacijah je ena najzanimivejših v Gorenju nad Zrečami, na poti proti Rogli.

Pri Smogavcu smo se večkrat mudili pred leti, ko je bila gostilna očitno bolj domača in takrat znana po divjačini. Lovskih dobrot imajo še za vzorec, v meniju sta bila zapisana divji prašiček in srna s pripadajočimi prilogami, več pa iz gozdov ne ponujajo več. Tudi vinska karta, nekoč zanimiva in razmeroma podrobna, ne najde več mesta v po avstrijsko prenovljenem lokalu, ki očitno zdaj stavi na nekaj enostavnejšo hrano in pijačo ter na goste, ki so bolj zadovoljni z velikimi ploščami.

Glavna jedilnica, ki je sicer simpatično rustikalno urejena, z nepregledno množico solnic in avtomati za kavo ne more skriti dejstva, da zjutraj služi kot zajtrkovalnica. Jasno, gostje, ki pri Smogavcu lahko tudi prespijo, si želijo na pohode ali na slalom po Pohorju, zato se morajo zjutraj krepko nasititi. Ni dvoma, Smogavc v slikoviti vasici Gorenje, ki je mimogrede tudi uradno ena najlepših slovenskih hribovskih vasi, je postal turistični center, kjer je hrana pomembna, a zgolj ena od spremljevalnih dejavnosti.

Na kozarec so ponujali Puklavčevo, po natakarjevih trditvah suho, v resnici pa polsuho penino, za šoferski del odprave pa so imeli soliden, tudi malce presladek jabolčni sok. Ker vinske ponudbe nimajo zapisane, smo kasneje ujeli, da imajo tudi modro frankinjo in piten modri pinot z Zlatega griča. Še nekaj, preden gremo k hrani: pri Smogavcu imajo tudi trgovino, v kateri za zmerno ceno za domov dobite lepo serijo domačih mesnin, medu, žganic in še česa.

Ko govorimo o zmernih cenah, je treba reči, da je Smogavc veliko cenejši od gostiln po turističnih centrih ali v Ljubljani, a je za kategorijo “poceni in dobro” še vedno kar malce predrag. In ko smo naročili hladne predjedi, narezek mesnin in sira, smo za osem evrov dobili razmeroma majhno desko sicer dišečih in okusnih domačih izdelkov. Na rdečem radiču so se razporedili okisani jurčki, zeliščni sir s kmetije Lamperček, divjačinska salama in pašteta ter pohorska bunka in vratovina. Škoda, da je bil kruh malce utrujen.

Hišna deska mesnin in sira

Juhe stanejo okoli pet evrov. Cena na prvi pogled ni zelo nizka, ko pa vidite količino goveje in česnove juhe v jušnikih, so stvari jasne. To, kar v Ljubljani ali na Obali razumete za eno osebo, je v teh hribih porcija za vsaj tri, če ne štiri. Mimogrede, obe juhi sta bili izvrstni, goveja z rezanci takšna, kot mora biti, natančno začinjena in vroča. Česnova je bila manj gosta, kot smo navajeni, a zanimivega, skoraj sladkega okusa. Upajmo, da jo bodo še kuhali, ko se konec leta vrnemo.

Kot smo omenili, smo pri glavnih jedeh pili soliden modri pinot z Zlatega griča. Namesto za divjačino pa smo se odločili za lokalno, pohorsko govedino.

Biftek pohorskega goveda v poprovi omaki

Ne prevelik, dobro uležan biftek z izjemno poprovo omako (28 evrov) ni bil ravno “medium minus”, kot smo naročili, a je bil vseeno zelo okusen. Na drugi strani je bila krasna, velika krvavica z repo in ocvirki (13 evrov). Ocvirki so prevladovali tudi pri velikih prilogah, ki smo jih naročili posebej, pri matevžu in pri pečenem fižolu.

Krvavica z matevžem in kislo repo z ocvirki

Ob palačinkah in različnih zavitkih v kuhinji po naročilu spečejo tudi pohorsko omleto (17 evrov), ki smo jo, razumljivo, morali pokusiti. Slabe pol ure je treba počakati in prispela je velika, okrašena s smetano in pomarančnimi krhlji.

Morda smo pričakovali celo malce bolj mehko omleto, a je dejstvo, da je z brusnično marmelado napolnjena sladica bolj za štiri kot za tri osebe. Obilna reč, skratka, ki jo lajšajo z zdravilnim domačim jägermaistrom, kot pravijo svoji grenčici.

Pohorska omleta

Povzetek

Skoraj domača gostilna na Pohorju, ki se očitno predobro zaveda svojega turističnega poslanstva. Imajo manj divjačine kot nekoč, a so na mizi domače mesnine, pozimi tudi prave koline, solidne juhe, palačinke in pohorska omleta.

Vinske karte v lokalu nimajo, je pa zanimivo, da smo jo našli na njihovi spletni strani (sodelujejo Marof, Zlati grič, Vina Koper, Mlakar, Meum, Gaube, Pullus in Puklavec). Ne bi bilo slabo, če bi jo natisnili, ne zgolj za radovedne goste, ampak tudi za informacijo o cenah.

Ocena: 3,5/5

Cena: €€€€

Vinska ponudba: 2/5

Ambient: 4/5

Gostišče Smogavc

Gorenje pri Zrečah 27, 3214 Zreče

Telefon: 03 757 35 50