Loading...

Krofe štejejo v milijonih

Vsak Slovenec bo v pustnem času pojedel pet krofov iz Don Donove kranjske pekarne.

Krofi, pecivo iz kvašenega testa, ki ga ocvrejo v olju, so ena najpopularnejših slovenskih sladic. Najbolj smo navajeni na takšne z velikim odmerkom sladke marelične marmelade, a se v zadnjem času tradicionalnemu krofu pridružujejo tudi takšni s čokoladno in vaniljevo kremo ter tudi bolj eksotične različice.

Vsako leto 50 milijonov krofov

Prihaja pustni čas, ko slovenski jedci brezpogojno naročajo krofe. V gostilnah, restavracijah, obratih hitre prehrane, na stojnicah in seveda tudi v trgovinah. In govorimo o velikih številkah. V orjaški Don Donovi pekarni v Kranju vsako leto ocvrejo neverjetno število prek 50 milijonov krofov. Kakšna polovica jih konča na našem trgu, z drugo polovico se sladkajo na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Makedoniji, Bolgariji, Romuniji, na Madžarskem, Slovaškem in Češkem. Morda bi pričakovali, da sodobni trendi narekujejo drugačno hrano, a pri krofih pravega sladokusca, še zlasti v predpustnem in pustnem času, nič ne more ustaviti. Pri Don Donu ocenjujejo, da utegnejo na različnih prodajanih mestih, v trgovinah in na vseh bencinskih servisih, prodati kar 21 odstotkov več krofov kot lani.

Prihajajo novi okusi krofov

Kljub očitni popularnosti krofov, polnjenih z marelično marmelado, se v zadnjih letih v trgovinah pojavlja vse več krofov z drugačnimi polnili. Gre za recepte, ki so sami po sebi del slovenske tradicije, a so bili pozabljeni, zdaj pa se počasi vračajo v modernejši preobleki. Don Don je v zadnjem obdobju razveselil sladkosnedo publiko z dvema novima okusoma krofov. Prvi je trojni čoko – ime krofa seveda pove, da je čokolada s krofom povezana na treh ravneh, že krofovo testo je temnejše kot klasično, sledijo čokoladni preliv, koščki čokolade in čokoladno-lešnikovo polnilo. Ponujajo tudi čoko-borovnico, gre za krof, oblit s čokoladnim prelivom, posipan z vijoličnimi mrvicami in polnjen z borovničevo marmelado. Mimogrede, pri Don Donu, največji pekovski skupini v regiji, ki je lani v vseh svojih pekarnah na Balkanu proizvedla več kot 150.000 ton kruha in pekovskih izdelkov, so prepričani, da bodo v pustnih dneh, ki so pred nami, sladkosnedim slovenskim jedcem ocvrli deset milijonov krofov, drugače napisano, vsak Slovenec bo v prihodnjih dneh pojedel pet Don Donovih krofov, kar je, to je treba priznati, res veliko.

Foto: Don Don