Loading...

Z vlakom v gostilno: Restavracija JB, Ljubljana

Na večerjo z vlakom? Zakaj pa ne! V naši državici je v bližini železniških postajališč kar nekaj zanimivih restavracij in gostiln, ki bi jih veljalo kdaj obiskati tudi po železni cesti. Ne nazadnje se lahko tako varno pripeljete domov kljub kakšnemu kozarčku ob obedu.

Ob poplavi najboljših in najbolj zanimivih in najbolj pravičnih in najbolje plačanih  kulinaričnih vodnikov se je v Italiji pojavil tudi zanimiv Agipov vodnik Fuori Casello, ki nagovarja goste, ki si želijo jesti čim bližje izvozom iz avtocest. Interes naftne družbe je jasen. Tudi na naš odgovor niso dolgo čakali – le v nekaj metrih razdalje bomo predstavili gostilne in restavracije, ki so najbližje železniškim postajam, konec koncev so Slovenske železnice eden naših najbolj simpatičnih pokroviteljev.

V prvem delu naše serije se bomo z ljubljanskega kolodvora za le nekaj deset metrov preselili proti centru Ljubljane, na začetek Miklošičeve in za ta premik ne bomo potrebovali ničesar, ne taksija ne avtobusa. Restavracija JB je ena najbližjih železniškim postajališčem.

V Ljubljani je v poplavi različnih mednarodnih, domačih, improviziranih, visoko odlikovanih in komaj opaženih lokalov nekaj izvrstnih restavracij.  Eno od njih, restavracijo JB, vodi eden najboljših slovenskih kuharjev Janez Bratovž s svojo vse bolj aktivno družino. V pomoč jim je razkošna monumentalna dvorana v Plečnikovi palači, urejen prostor, ki se rima z velikimi mizami, udobnimi stoli, razkošnimi krožniki, pravimi kozarci in pručkami za torbice.

Pravijo, da gre pri Bratovžu že ves čas za visoko kuhinjo, za večerje, ki praviloma začnejo s šampanjcem ali penino in potem sledijo najprej avtorske hladne jedi, tople predjedi, obilne glavne jedi in sladice za konec. Vse skupaj ima za podlago izvrstno vinsko karto tujih in domačih vin. 

Kratka večerja petih ali šestih jedi pri starem lisjaku avtorske kuhinje stane 65 evrov, v svoji daljši, 11-hodni verziji pa 130 evrov. Gre za srečanje z visoko avtorsko kuhinjo (v kateri so vedno Bratovževi sloviti ravioli), ki prisega na prepoznavne, večinoma prestižne sestavine. Jadranska tuna in škampi, mangalica, račka, tartufi…

Vinska karta v osnovnem sporočilu prisega na šampanjce, nekaj tujih vinarjev, drugače pa na preizkušene slovenske vinarje. Imajo pa še nekaj zanimivega arhiva. 

Preberite tudi oceno restavracije: