Loading...

Kulinarični izlet v treh etapah: Michelinove zvezde ob meji

Osteria Altran

V novi rubriki Kulinarični izleti bomo poskrbeli za tiste, ki destinacije za izlete in krajše oddihe izbirate glede na to, ali je tam mogoče tudi dobro jesti. V prvi epizodi smo sestavili načrt poti skozi restavracije z Michelinovo zvezdico, ki so tik ob naši meji.

Ravno ta teden smo izvedeli, da bo Slovenija prihodnje leto dobila Michelinov vodnik, s tem pa zagotovo tudi kakšno Michelinovo zvezdico. A za zdaj se to še ni zgodilo, zato ni slabo, da imamo takoj za zahodno mejo nekaj zanimivih, visoko ocenjenih restavracij, ki se lahko (brez pretiravanja) primerjajo z najboljšimi drugod v Italiji in širše. Zato smo prvega od naših izletov začeli ravno ob meji, kakšnih 100 kilometrov od Ljubljane in 200 od Maribora. Pa še v Ikei v Villesseju, Vilešu po naše, se lahko ustavite, če greste v tisto smer. Prva restavracija, ki ji predlagamo, je namreč povsem blizu te trgovine.

Osteria Altran (Ruda)

Altran v Rudi pri Vilešu je za mnoge ena najboljših restavracij v Italiji, pa čeprav ima samo eno Michelinovo zvezdico (od treh možnih). Kuhajo zelo ustvarjalno, a hkrati brez izjeme zelo okusno. Degustacijski meni s kakšnimi desetimi jedmi stane okoli 80 evrov, imajo pa tudi izvrstno vinsko karto, ki blesti predvsem s šampanjci in furlanskimi vini.

Ker v restavraciji, ki na zunaj deluje kot velika stara kmetijska posest, ne ponujajo nočitev, je poleti pametno rezervirati sobo v slikoviti bližnji graščini Villa Iachia (150 evrov za dve osebi), pozimi, ko je ta zaprta, pa je najbolje prespati v Goriških brdih, kamor vas pot vodi naprej.

La Subida (Cormons/Krmin)

La Subida, Pri lovcu

Severno od Altrana je edina slovenska gostilna, čeprav na italijanski strani, ki se lahko pohvali z Michelinovo zvezdico. Ekipa ali bolje družina Joška Sirka ponuja modernizirano lokalno briško in furlansko hrano (polenta, sir, pršut, mlinci, divjačina) brez kakšnih presenečenj, pa tudi cene so podobno umirjene, okoli 70 evrov za degustacijo kakšnih desetih jedi.

Poglejte, kako je videti večerja v La Subidi

Vinska karta poudarja najboljša furlanska vina, če pa vam to ni dovolj, je v središču Krmina (Cormonsa), le streljaj od restavracije, tudi najboljša vinoteka v Brdih. Pri Subidi morate poskusiti tudi njihovo vino in kis, sicer pa lahko pri njih tudi prespite. Okusno urejene hišice stanejo okoli 180 evrov na noč.

L’Argine a Vencò ( Vencò/Venko)

Tržačanka Antonia Klugmann, za mnoge najboljša kuharica Italije, ima svojo restavracijo kakšnih deset kilometrov naprej od Subide v vasici Venko, le nekaj metrov od slovenske meje. V stari hiši, ki so jo zelo sodobno prenovili, mojstrica ponuja izrazito avtorske jedi, še najbližje kuhinji, ki jo pri nas predstavlja Ana Roš.

Za deset jedi boste odšteli 110, za pet jedi pa 70 evrov (na osebo seveda). Na vinski karti imajo vina iz briških koncev, zelo veliko je tudi slovenskih. Pri restavraciji je mogoče tudi prespati, soba za dve osebi stane 130 evrov, v kar je vštet tudi zajtrk.