Loading...

Kulinarični izlet v treh etapah: podaljšan vikend v Kortah

V Sloveniji je kar nekaj vasi, ki se lahko pohvalijo z vsaj dvema solidnima gostilnama. V zadnjem času so najbolj priljubljene Korte v istrskem zaledju, kjer beležimo kar tri omembe vredne lokale.

Dolga leta je bila najboljša gostilna v Kortah v tamkajšnjem Zadružnem domu. Konoba, ki je pred leti naučila Slovence, kaj je istrska hrana, je do danes zdrknila na tretje mesto. Že nekaj let jo namreč presega za mnoge trenutno ena najboljših slovenskih gostiln Hiša Torkla, v zadnjem letu pa se je na zemljevidu pojavila še Kužina Stara šola.

Slednja ima tudi hotelske kapacitete in tam, če je le mogoče, poskusite dobiti sobo, kjer boste ob obisku teh treh zelo različnih gostiln lahko ali celo morali prespati – saj veste, Obala, s katere ste se prebili v istrske hribe, je razmeroma daleč, če ob bobičih, tartufih in istrskem pršutu sodelujejo malvazija, refošk in žganice.

Gostilna Korte

Istrska konoba, ki je po eni strani le streljaj od najboljših, hkrati pa tako zelo daleč. Na srečo je ob skoraj preveč skomercializirani ponudbi še vedno mogoče jesti golaž, ombolo, fuže in bobiče. In kot rečeno – ne podcenjujejo tistih, ki bi vseeno raje velike porcije (kraškega) pršuta ali kalamare.

gostilna korte

Vinska ponudba ni posebej široka, ko smo jih nazadnje obiskali, so imeli na voljo vina iz bližnje kleti Korenika, predvsem malvazijo in refošk. Za hrano boste odšteli kakšnih 20 evrov na osebo.

Kužina Stara šola

Istrska gostilna, ki so jo ob kombinaciji hostla in hotela postavili isti mojstri kot košarko v Kopru. Kužina je bolj gostilna kot konoba – v kuhinji se držijo istrskih sestavin (še posebej radi imajo meso), a jih avtorsko, moderno predelajo.

stara šola

Moštvo, ki se je kalilo v hotelih na Obali, tudi pri vinih diha istrsko, a lokalnim mojstrom, kot so Korenika&Moškon, Zaro, Rojac in Bordon dodajo tudi nekaj mednarodnih etiket. Večina vin je v ponudbi na kozarec, cena najkrajšega menija je 40 evrov. Sobe, ki smo jih omenili, so jeseni med 60 in 70 evrov za dve osebi, poleti pa kak evro več. Letos so zgradili tudi bazen, bolj aktivnim izposojajo (električna) kolesa.

Hiša Torkla

Ena najboljših restavracij v Sloveniji niti približno ni staromodna istrska konoba z bobiči, pašto in malvazijo. Torkla je v zadnjih letih postala institucija, ki je že davno ujela in prehitela sicer popularno konkurenco na hrvaški strani. Lokalne recepte uporabijo zgolj kot osnovo in se ne bojijo niti izumov niti vplivov mednarodnih kuhinj.

hiša torkla

V vinski kleti je, jasno, največ istrskih vin, veliko je drugih primorskih, štajerskih, pa tudi italijanskih in francoskih imen. Meni s štirimi jedmi stane 50 evrov. Če boste imeli srečo, lahko (za minimalno dva dni) dobite edino sobo – dve osebi, 80 evrov na noč.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Kulinarični izlet v treh etapah: Michelinove zvezde ob meji