Loading...

Slovenska hiša – Figovec: Mestna gostilna z napakami

Ljubljana v nasprotju z Dunajem še vedno nima klasične meščanske ali mestne gostilne. Nekaj časa se je zdelo, da bi to lahko postal prenovljeni Figovec, pa se to očitno ni zgodilo.

Poslovalnica s pompoznim sodelujočim imenom Slovenska hiša na Gosposvetski je kljub našim upom postala še ena od utrdb turbodisneyland turizma. A posel je posel in prostora za patetično razglabljanje seveda ni.

Da ne bo pomote: Figovcu, nekakšni mešanici domače gostilne in pivnice, gre zelo dobro in četrtkov večer, ki smo ga z našo širšo ekipo izbrali za obisk, je bil razprodan (še dobro, da smo imeli rezervacijo), pogovorni jezik v Slovenski hiši pa je bil angleški. V veliki jedilnici, v kateri preveč odmeva, so prevladovale skupine, ki so več kot očitno stavile na tuje vodnike, ki obetajo velike porcije.

In res, porcije so velike, recepti pa veliko manj dodelani kot recimo v dunajski Plachutti ali Figlmüllerju – in da ne bomo prisiljeno avstro-ogrski, veliko manj prijazni in dodelani kot recimo v beograjskem Vuku ali v gostilni Maribor v vijoličastem delu Slovenije. Je pa dejstvo, da je Figovec v zelo kratkem času postal ljubljanski standard. Poceni in veliko. Kaj pa dobro? No, ja…

Ker smo bili v lokalu, ki je vsaj malo tudi pivnica, smo ob vrhunskem Forznaričevem vipavskem chardonnayju pili tudi soliden Tektonikov IPA Iggy. In začeli z orjaškim narezkom, z “geografsko dilo”, na kateri sta ob Kodilovi prekmurski šunki kraljevala še kraški pršut in panceta. Za dekoracijo in manj mesojede je skrbelo nekaj kravjega sira, vložene bučke, mali paradižniki, hren in narezano jajce.

Hišni narezek oziroma “geografska dila”

Nič posebnega, običajen narezek, ki bi mu lahko vzeli nekaj pri količini in dodali kaj pri kakovosti. Recimo kakšno dobro domačo klobaso. Za dodatek smo v sklopu hladnih predjedi naročili še veliko bolj zanimivo piščančjo pašteto s figovo marmelado, nato pa krenili proti toplim jedem.

Že iz preteklih obiskov smo se naučili, da je pri Figovcu najbolje naročiti klasične jedi, recimo govejo juho, ki je v gostilnah po Ljubljani ni tako lahko dobiti, kot se zdi. Še malo boljša je bila zelenjavna mineštra s stročjim fižolom, porom, korenjem, cvetačo in podobnimi živili. Povsem spodobno so skuhali tudi primorsko-furlansko jed toč in brajde ali kraški toč, kot mu pravijo na Gosposvetski (polenta s pršutom, pokuhanem v teranu), preskočili pa smo ričoto in bograč, ker bi bilo to preprosto preveč za en večer.

Kraški toč

Raje smo naročili Fornazaričev rubino. Gre za zvrst merlota in caberneta sauvignona, ki je zaradi dodatka sušene vstopne surovine precej všečen. Polsuho vino se je srečalo s tremi velikimi razočaranji večera, najprej s kuhanim govejim bočnikom sumljivo temne barve, ki je bil gotovo tudi presuh in mu tudi praženi krompir in hren nista pomagala.

Kuhana govedina s hrenom in praženim krompirjem

Pri po nepotrebno “razstavljenem” ljubljanskem zrezku si je ambiciozni avtor recepta zamislil, da bi ocvrto meso prelil s sirovo omako – ocvrta skorja in polivka še nikoli nista bili dobra kombinacija. In tudi premastna telečja pečenka, ki so jo s praženim krompirjem vred postregli v ponvi, ni popravila vtisa. Kaj je bilo dobro? Radič, zabeljen s krompirjem in ocvirki.

Pri Figovcu imajo v rezervi res veliko število različnih žganic, zato se je naše omizje lotilo dišeče viljamovke zima, nato pa kljub napetim trebuhom še praženca s čežano (kuhar bi moral nujno na ekskurzijo v restavracijo ob blejskem golfu) in spodobno kremno rezino, ki je bila kdo ve zakaj v kozarcu.

Kremšnita v kozarcu

Povzetek

Po eni strani turistična in po drugi slovenska gostilna si še vedno privošči kar nekaj napak, pa ne govorimo zgolj o načrtni usmerjenosti v tuje turiste in o hrani, čeprav bi lahko pri tej več pozornosti dali surovinam kot posodi. V lokalu odmeva, ker ni pravih dušilcev (zavese, preproge), kakovost ponudbe in strežbe pa zelo niha.

Na vinski karti je nekaj solidnih vin na kozarec, seveda imajo v kleti predvsem slovenska imena. Morali pa bi paziti, da so gostom na voljo vsa vina, ki so zapisana. Najde se tudi nekaj piva in res obsežen nabor bolj ali manj domačega žganja.

Ocena: 2/5

Cena: €€€

Vinska ponudba: 2/5

Ambient: 2/5

Slovenska hiša – Figovec

Gosposvetska cesta 1, 1000 Ljubljana

Telefon: 01 426 44 10

Morda vas bo zanimalo tudi: