Loading...

Gostilna Vida: trendovska hrana v času korone

Gostilnica iz Stare Ljubljane tudi v času, ko smo obsojeni na dostavo, vztraja pri ponudbi fuzije azijske in evropske kuhinje v obliki zajtrkov, sendvičev, smutijev, sokov, skled in glavnih jedi.

Vse naše ocene dostave najdete tukaj

V mesecih pred ponovnim zaprtjem gostiln smo z več strani slišali, da v gostilni Vida kuhajo vse bolje. Prehitela nas je ustavitev javnega življenja, zato smo se odločili, da preverimo, kaj je mogoče z Gornjega trga naročiti na dom.

Na prvi pogled nas je presenetilo, kako velike porcije posameznih jedi smo dobili. Na drugi pogled se je izkazalo, da je pri več jedeh za privid volumna poskrbela rukola v orjaških količinah. Rukola je že sama po sebi nezanimiva, ko pa se po njej cedijo razne omake, izgubi še tisto malo okusa in teksture.

Zeleni burito

Na splošno je treba reči, da bodo morali ponudniki v prihodnje, še posebno, če bo izolacija trajala dalj časa, dobro premisliti, kako bodo pakirali svojo hrano. Zdaj ne gre več samo za kakovost, ampak tudi za umetnost pošiljanja jedi v svet.

In Vida se je v tem vidiku izkazala: embalaža je skoraj v celoti iz kartona, lično opremljena z grafično podobo gostilne, nekatere jedi so tudi pametno razdeljene v različne škatle, da na cilj ne prispejo kot brezoblična zmešnjava.

Rezanci soba s tempehom

Glede hrane pa pri Vidi vztrajajo pri ponudbi iz prejšnjih časov, ko so poskušali predvsem turiste pridobiti z zdravimi zajtrki, pri katerih so prevladovali sadje, zelenjava, različna semena in jogurti. Vsake toliko jim pogled uide v Azijo, občasno v Južno Ameriko, kjer so recimo našli recept za zeleni burito (7,5 evra) z gobami, humusom in paradižnikom ter goro rukole, brez katere bi zvitek gotovo pustil boljši vtis.

Sendvič s pršutom

Nič drugače ne bi bilo s sendvičem s pršutom. Na konkretno porcijo pršuta, ki je počival na rezini kruha s pestom, so posuli lističe parmezana in semena granatnega jabolka, a smo vse to v gozdu rukole komajda našli.

In spet: enako velja za avokadov burger, kar je prepolovljen avokado, polnjen s kuhanim jajcem in čebulno marmelado. Tega je spremljal izvrsten popečen tempeh in – uganili ste – veliko veliko rukole.

Avokadov “burger”

Med začetnimi jedmi se je listju izognil zgolj izvrsten humus, ki ga posujejo s praženimi pinjolami in obložijo z več vrstami pečene zelenjave: jajčevci, korenjem, bučkami, papriko in čebulo, k jedi pa spada tudi konkretna zaloga kruha iz kislega testa.

Humus s pečeno zelenjavo

Zdi se, da se le pritožujemo, a poudariti je treba, da je bila prav vsaka jed, ki smo jo naročili, okusna, nekatere so bile prav izvrstne. Pohvaliti je treba tudi, da so pri Vidi razmeroma domiselni pri vegetarijanski oziroma veganski ponudbi – v nekaterih pogledih celo bolj kot lokali, specializirani za tovrstno občinstvo.

Glavne jedi pri Vidi so tri in pokrijejo glavne prehrambne skupine – ena je ribja, ena je mesna in ena rastlinska. Porcije so velike, pravzaprav ogromne, jedi pa so prevoz prestale različno uspešno. Tunin tataki v sezamovi skorjici (18,5 evra), ki so mu dodali okisan koromač in zelje ter pečen topinambur, je bil izvrsten.

Tunin tataki

Zlahka je premagal piščančja nabodala (14,5 evra) z arašidovo omako, ki jih je spremljal velik odmerek pečenega riža z jajcem na oko, rakovim čipsom in zelenjavo. Če je tuna ribja in piščanec mesna jed, so morali dodati nekaj tudi za veganske člane naše ekipe: praženi rezanci soba – ajdovi (12,5 evra) v pisani družbi pora, špinače, svežih gob, avokada, tempeha in pinjol.

Piščančja nabodala s pečenim rižem

Še enkrat, porcije so velike, jedi okusne, a s skoraj preveč različnimi sestavinami in prilogami, da bi povsem uspešno prestale dostavo. Še najmanj tega vp liva so čutile sladice: presna čokoladna torta z jagodičevjem in kokosovo smetano ter tiramisu z matcho.

Tiramisu z matcho

Pa še informacija za tiste, ki bi naročili tudi pijačo: pri Vidi, kjer sicer na vinski karti prevladujejo naravna vina, teh v ponudbi na dom ni, v času našega naročanja so za žejo skrbeli le z naravno stiskanimi sokovi in smutiji.

Povzetek

Gostilna iz Stare Ljubljane je svojo filozofijo moderne (zdrave) hrane, v kateri prevladujeta včasih tudi eksotična zelenjava in sadje, rahlo poenostavila in prilagodila za dostavo. Simpatičen humus, dobra tunin tataki in tiramisu, s prilogami pa jim pri ponudbi na dom ne bi bilo treba tako komplicirati.

Ocena: 4/5

Cena: €€€

Gostilna Vida

Gornji trg 15, 1000 Ljubljana

Telefon: 064 298 660