Loading...

Večer srbskih vin v Mariboru

Pretekli konec tedna sta se v mariborskem Rožmarinu na vinskem večeru predstavili zanimivi srbski vinski hiši, žepna Chichateau in velika Erdevik.

Maribor se trudi (p)ostati slovenska vinska prestolnica. Ob nekaj izvrstnih vinotekah, legendarni najstarejši vinski trti in vinskih kleteh v okolici zdaj v samem centru mesta odpira prodajalno vin tudi Gašper Čarman. V vinski razvoj mesta se je seveda že davno vključila restavracija Rožmarin, ki ima eno najboljših vinski ponudb v naši deželi, zdaj pa bodo organizirali tudi razvedrilne, ne predavateljske vinske večere z delovnim naslovom About Wine.

Prvi, ki so se v soboto predstavili v razprodanem lokalu, so prišli, malce nenavadno, iz Srbije, natančneje iz vinskih kleti na pobočjih Fruške gore. V goste je prišel Ramazi Inaišvili, solastnik garažne kleti Chichateau iz Šišatovca, ki pridela kakšnih 40 tisoč steklenic vina na leto, in hkrati predstavnik desetkrat večjega sistema Erdevik, kleti, ki prideluje vina že od leta 1826 in velja za najstarejšo srbsko vinsko klet.

V Gruziji rojen Inaišvili, ki že od mladosti živi v Srbiji, je na vinskem večeru predstavil osem različnih vin, pet iz Erdevika in tri iz Chicahateauja. Po svežem roséju in solidnem grašcu oziroma laškem rizlingu se je hitro začutilo, da sta obe kleti pravzaprav bliže bogatim, zrelim vinom. Tako sauvignonu kot chardonnayju, še bolj pa rdečim zvrstem, ki jim predvsem v Erdeviku zelo radi dodajajo širaz.

Še stavek o Rožmarinovi kuhinji, ki je bila morda še najbolj podobna časom, ko je v kletnih prostorih delovala izvrstna, klasična, prestižna restavracija: na laški rizling in rosé so ponudili karpačo hobotnice, na bogatejša bela vina so ocvrte raviole s šparglji, na lažja rdeča vina je šla teletina, k najbogatejšim rdečim pa radodarno porcijo sijajne divjačine.