Loading...

Kulinarične mumije: torta, ostrige in vino iz druge svetovne vojne

V Nemčiji so odkrili fosiliziran kulinarični zaklad, ki se je ohranil še iz časov druge svetovne vojne.

28. marca leta 1942 je več kot 239 bombnikov angleške kraljeve flote na nemško mesto Lübeck odvrglo več kot štiristo ton bomb. Napad je trajal nekaj več kot dve uri, v njem pa je bilo povsem zrušenih trideset odstotkov mesta.

Nekatere stvari pa so bombardiranje preživela. Tako so v začetku letošnjega leta tamkajšnji arheologi, ki so ob prenovi neke hiše brskali za izkopaninami, našli izredno lepo ohranjeno in konzervirano torto z mandlji in lešniki.

Tradicionalna sladica za cvetno nedeljo

Arheologi predvidevajo, da se je ob bombardiranju pritličje hiše sesulo v klet, kjer je bila kuhinja. Prav takrat so v kuhinji pekli kolač, zavit v povoščen papir, ki je dotično pekovsko poslastico s pomočjo vročine, prahu in ruševin tako dehidriral in pooglenel, da je ostala praktično nedotaknjena celih osemdeset let.

Z analizo sestavin so strokovnjaki ugotovili, da gre tradicionalen kolač z mandlji in lešniki, ki se je v Nemčiji pekel za cvetno nedeljo, ki je bila na koledarju dan za bombardiranjem.

Mumificirane ostrige in prekuhano vino

Takšne kulinarične “mumije” so sicer precejšnja redkost. Po poročanju portala Food and Wine so leta 2019 v Hamburgu arheologi odkrili nekaj veder, polnih ostrig, ki jih je prav tako mumificiral bombni napad, lani pa v Dresdnu celo nedotaknjeno vinsko klet, ki je bila med vojno del nočnega kluba. “Cela hiša in ves inventar so bili med bombardiranjem leta 1945 popolnoma uničeni, vinske steklenice pa so bile popolnoma nedotaknjene. Ampak vino zaradi vročine ni preživelo,” so pojasnili arheologi.

Foto: Hansestadt Lübeck