Loading...

Gostilna Danilo: najboljša avtorska kuhinja na Gorenjskem

Kljub zahtevni menjavi generacij in hudi konkurenci, predvsem v turističnih centrih, institucija v Retečah ostaja prva gostilna Gorenjske.

Ko govorimo o menjavi generacij, imamo v mislih predvsem dejstvo, da se je dolgoletna glavna kuharica že pred časom upokojila in da v kuhinji kuhalnico vrti nov mojster, posle pa je prevzela naslednica.

V hiši na poti med Medvodami in Škofjo Loko so jedi še vedno povezane z domačo kuhinjo, le da si v recepte upajo vključiti tudi prestižnejše sestavine. Tako kot so pred leti v sicer enostavno loško mešto dodali tartufe in jed povzdignili v razkošje, zdaj to počnejo praktično z vsemi krožniki, ki prispejo na mizo. Natančno in okusno predelana klasika, ki ves čas pušča vrata odprta za nekaj več. Tudi za kak kozarec vina, ki ga ponuja bogata vinska klet Gašperja Čarmana.

In nobenega dvoma ni, da ob nekaterih domačih peninah lahko dobite tudi kozarec klasičnega šampanjca iz velike epernayske hiše Pol Roger, ki se sreča s pozdravi iz kuhinje: s sirovo liziko z bučnimi semeni in s pašteto gosjih jeter ter jurčki v bučnem olju na čipsu ocvrte mešte.

Naslednji uvod v šesthodni meni (65 evrov), ki sicer pomeni tudi kako jed ali grižljaj več, je še konkretnejši. Gre za govedino v solati, ki ni zgolj kuhano meso iz juhe, temveč počasi pečen rostbif z emulzijo bučnega olja, marinirano čebulo in porom ter drobljencem bučnih semen. Boljše govedine v solati ne strežejo nikjer. Na mizi sta oljčni olji Mate in Monterosso, kruh z drožmi je mehak in dišeč.

Govedina oziroma rostbif v solati

Brez vin Gašper tukaj seveda ne gre. Njegov rosé Markiza je morda presenetljiva, a popolna spremljava k tatarcu rdeče pese z Orešnikovim kozjim sirom, lešniki in hrenovo omako. Sveža, okusna, celo rahlo pikantna kombinacija, ki je odlično sodelovala z vinom.

Tatarski rdeče pese

Vino je tudi drugače pomemben ali kar enakovreden del ponudbe v Retečah, zato je kar smiselno, da vas pripelje in odpelje taksi. V hladilnikih so namreč (tudi) za razumne cene izjemna vina. V našem primeru je bil na mizi mersault Les Narvaux 2015 iz kleti Chavy Choutet, dišeč in piten chardonnay za 70 evrov, ki smo ga vsake toliko prevarali z alternativnim kozarčkom, o čemer bomo poročali v nadaljevanju.

A pojdimo najprej h goveji juhi oziroma receptu, ki se duhovito poigra s klasičnim. Juho nalijejo v skodelico in vanjo potopijo sušeno jušno zelenjavo v čajni vrečki, z govedino iz juhe pa napolnijo ocvrtek, ki ga grizljate, medtem ko srkate dišečo tekočino, eno najboljših govejih juh, kar smo jih pokusili v zadnjem času.

Goveja juha z jušno zelenjavo v “čajni vrečki”

Namesto že omenjene bogate in nasitne mešte, Danilove klasike, smo tokrat spremenili smer in pojedli torteline s postrvjo, pehtranom in belim vinom. Simpatična jed, seveda povezana s posebno linijo paštete Argeta, ki jo je pred kratkim predstavil tandem mladih Čarmanov.

Tortelini s postrvjo, pehtranom in belim vinom

Kot smo omenili, so nekatere jedi narekovale vinski odmik od burgundskega chardonnayja. Gosja jetra z lešniki in breskvami so klicala po sladkem in pri Danilu je mogoče dobiti tudi pol kozarčka sicer pregrešno dragega, a gotovo najbolj cenjenega sladkega vina na svetu – Château d’Yquem. Ob pravih gosjih jetrih jedec potrebuje le požirek in užitek je popoln.

Po razkošju je sledil predah s sorbetom iz kamiličnega čaja, ki ga posujejo s cvetnim prahom. Preprosta, a učinkovita ideja, ki nas je osvežila in pripravila za glavno jed. To bi lahko opisali kot gorenjsko priredbo znanih balkanskih okusov s prestižnimi mednarodnimi sestavinami: rožnato pečene rezine “plume iberico”, cenjenega kosa iberskega prašička, položijo na topel ajvar in jim dodajo opečene zelene papričice.

Pluma iberico s toplim ajvarjem in opečenimi zelenimi papričicami

Sijajna kombinacija znanih okusov, ki so na krožniku zasijali v novi luči. In ob tem klicali po kozarcu rdečega vina. Na voljo je kar nekaj možnosti, tudi prestižna La Muse in Opus One iz Kalifornije, naše omizje pa je bilo povsem zadovoljno z nekajkrat cenejšim tempranillom Valbuena 5° letnik 2015 iz španske kleti Vega Sicila. Ob španskem prašiču drugače niti ne gre.

Sladica. Pili smo porto in jedli sijajne ajdove štruklje s skuto, orehi in rozinami, pa orehov kolač s čokolado in orehovim sladoledom ter nato še slavni Danilov coretto, kavno sladico, okrepljeno s šatojem.

Danilov “coretto”

Pa se tudi tam še ni končalo – za konec smo pogrizljali nekaj slastnih piškotov in si privoščili šilce srbske slivovke. Kot rečeno: pot domov zahteva voznika, ki se ob vsej Danilovi ponudbi vin in žganj lahko zadrži.

Povzetek

Družinska gostilna, v kateri se je zamenjalo že več generacij, je lično urejena, pa naj gre za vrt ali notranjost. Jedi so še vedno domače, hkrati pa so jih temeljito posodobili in poleg nekaterih duhovitih idej dodali tudi obilo prestižnejših sestavin.

Verjetno nima smisla naštevati vseh vin, žganj in vod, ki so na voljo pri Danilu. Lahko rečemo, da na eni najboljših vinskih kart v Sloveniji najdete marsikaj tako iz domačega kot mednarodnega vrha. Še najmanj je tako imenovanih oranžnih vin.

Ocena: 5/5

Cena: €€€€

Vinska ponudba: 5/5

Ambient: 4/5

Gostilna Danilo

Reteče 48, 4220 Reteče

Telefon: 04 515 34 44