Loading...

Gostilna Pod Slavnikom: divjačina na meji Istre, Brkinov in Krasa

Vasica Podgorje na Kraškem robu se lahko pohvali z eno redkih divjačinskih gostiln pri nas. Lahko bi rekli, da gre za primorsko gostilno, ki je bližje kraškim kot istrskim vplivom.

Pod Slavnikom kuhajo že dolga leta in nekoč so stari slovenski direktorji raje jedli na njihovem dvorišču kot recimo v Cubu ali pri Kovaču. Stvari se spreminjajo, na čase, ki počasi minevajo, pa spominjajo mnoge solidne ocene po časopisih na stenah in osrednja slika v prvi jedilnici, na kateri sta se ob domačo ekipo postavila tudi Milan in Štefka Kučan. Stara šola. Moderni politiki ne hodijo več v gostilne, dovolj jim je pločevinka red bulla, naprava za fitnes, palica za golf ali kakšna previsna stena.

Kljub zavidljivi zgodovini so gostilno v zadnjem času malce prenovili, a šank in jedilnici so ostali skoraj enaki, s prežvečenimi dalmatinskimi uspešnicami v ozadju in z jedilnim listom, ki podčrta divjačinsko ponudbo v ospredju.

Med vini na kozarec imajo lasten refošk pa enostavno malvazijo in cabernet sauvignon iz velike koprske kleti. Med penečimi vini je bila več kot solidna penina Capris. Pri drugih vinih je ponudba pravzaprav vprašljiva, težko je reči, kaj imajo, dejstvo pa je, da smo pokusili izvrstno poudarjeno macerirano malvazijo in nekoliko manj uspešen cabernet sauvignon iz kleti Markežič ter malvazijo Petrea iz Ražmanove kleti, ki pa je bila skoraj preveč oddaljena od sicer konkretne hrane v gostilni.

K hrani. Za tiste, ki si želijo pokusiti malce širši spekter hladnih jedi, imajo narezek z mednarodnim imenom Maxi, ki naj bi nasitil dve osebi, a je v našem primeru zadovoljil kar ves kvartet. S svežim, mehkim belim kruhom so sodelovale Prunkove mesnine, pršut in vratovina, ovčji sir in seveda (zakaj pa smo prišli) medvedova, v družbi veprove in jelenove salame.

Eden od vrhuncev večera, brez dvoma. Povezavo mesnin, kruha in Markežičeve kapljice lahko priporočimo tudi širšim množicam, cena obilnega narezka, ki zlahka nasiti štiri odrasle osebe, pa je spričo specialitet, ki jih ni kar tako dobiti na trgu, umirjena – 16 evrov.

Pršut, vratovina, ovčji sir ter salame iz jelena, divjega prašiča in medveda

Morda smo več pričakovali od juh. Bobiči ali jota bi se kar prilegli v tem zimskem času, namesto tega smo dobili sicer prepričljivo govejo juho z obilico rdečega korenja in skoraj premalo bogato juho iz jurčkov, ki jo opremijo s smetano. A sledile so testenine, še eno kulinarično poglavje, ki ga znajo pod Slavnikom dobro napisati.

Domači ravioli z belimi tartufi in jurčki

Za razliko od konkurence na hrvaški strani Istre se lahko pohvalijo z belimi tartufi, ki jih sicer ne režejo bogato, ampak učinkovito. Z belimi tartufi obdajo sirove raviole domače izdelave, bogatijo jih tudi z jurčki, naša odprava pa je v tretjem dejanju večerje naročila še pol porcije njokov z divjačinskim ragujem. Da pokusimo. Pa smo jih dobili veliko več.

Njoki z divjačinskim ragujem

Kot rečeno, testenine so pomemben del ponudbe pod Slavnikom in za tiste, ki se bojijo preveč mesnega ali divjačinskega hranjenja, lahko pomenijo tudi glavno jed. Za nas to seveda ni prišlo v poštev.

Zaželeli smo si medvedove pečenke in jelenovih medaljonov, oboje po 22 evrov. Medved je bil mehak, da bi lahko jedli brez noža, jelenovi medaljoni pa, kljub temu da veljajo za trdo meso, tudi dovolj mehki in izredno okusno pripravljeni. Obe jedi pripravijo kot nekakšno veliko ploščo, kar morda pravim gurmanom ni všeč, naše omizje pa se ni pritoževalo. Niti približno.

Jelenovi medaljoni, jurčki, pražen krompir in …
… medvedova pečenka

Morda bi ob jurčkih na žaru, praženem krompirju in brusnicah lahko v bližnjih vinskih kleteh dobili kak malce bolj uglajen merlot ali zvrst, povezano z merlotom, ki bi omenjene mesnine še podkrepila.

Pri sladicah je mlajši gospodar predlagal orehove rulade z gozdnimi sadeži, eno najboljših sladic, ki smo jih v zadnjem času pokusili, in velik kos klasičnega borovničevega zavitka. Po štiri evre. Zraven točijo nepretresljiv rumeni muškat iz koprske kleti. In, po starem, na koncu ponudijo tudi domača žganja, bisko, borovničke in sicer dišeč, a kot vrag močan brinjevec.

Orehova rulada

Povzetek

Stara primorska gostilna na meji Brkinov, Krasa in Istre, ki ponuja divjačino v okviru istrske kuhinje, kar pomeni, da so v ponudbi tudi tartufi, testenine, istrska vina in celo ribe. Za opisano pojedino smo odšteli okoli 30 evrov na osebo.

Vinska ponudba je izrazito povezana z vini iz koprske kleti, le nekaj je drugih primorskih vinarjev in le kakšno vino je tudi iz briškega konca. Na našo srečo so imeli prijazno Markežičevo malvazijo, ki je presenetljivo hitro zmanjkala.

Ocena: 4/5

Cena: €€€

Vinska ponudba: 3/5

Ambient: 3/5

Gostilna Pod Slavnikom

Podgorje 1, 6216 Podgorje

Telefon: 041 321 379