Loading...

Gostilna Šiker: tam, kjer je doma šarlota

V okolici ali predmestju vseh naših večjih mest je mogoče najti dobre domače gostilne, kamor se spodobi zaviti kakšno nedeljo. Maribor, na primer, ima pri Pernici gostilno Šiker.

V Močni pri Pernici, na enem najlepših gostilniških vrtov pri nas, s katerega pogled sega proti bližnjemu ribniku, smo vedno jedli dobro, domače. Nič drugače ni bilo pred kratkim, ko smo se znova ustavili tam.

Pa vendar je bilo opaziti, da vse ni kot nekoč. Slovenske gostilne, še posebno tiste tradicionalne, med katere sodi tudi Šiker, še niso v pravi formi. Nekatere še nimajo urejene vinske karte, druge poenostavljajo ponudbo, spet tretje nimajo nastanitev in tako naprej. Lahko bi rekli – epidemije ni več, a epidemija je še vedno med nami.

Pri Šikerju tako še niso uredili vinske karte, po kateri so bili nekoč znani, je pa ob menijih (pomladanski 19 evrov, degustacijski 29 evrov oziroma 40 evrov) priporočena vinska spremljava, ki nakazuje, da je v kleteh še vedno največ steklenic iz kleti Dveri Pax, Gaube in P&F. Menije smo tokrat namerno preskočili, ker so bile želje naše ekipe raznolike in je zato vsak naročil po svoje.

Za začetek so ponudili penino, na voljo so bile chardonnayjeva, rosé in šiponova iz kleti Dveri Pax. Osvežilno in vsaj razred nad drugimi iz teh krajev. Pozneje smo si privoščili še soliden chardonnay Dveri Pax in kozarec hišne polsuhe bele zvrsti, za voznike in sovražnike omame pa imajo tudi več hišnih sokov oziroma sirupov – najbolje se je obnesla jurka, bezeg in meta sta bila nekoliko preveč razredčena.

Hišni krožnik mesnin

Podobno praznino smo opazili pri hladnem hišnem krožniku. Resda je bila porcija za eno osebo, pa vendar trije kolobarji jelenove salame, tri rezine pršuta divjega prašiča in kepica divjačinske paštete kljub dodatku solate in koščka sira ne morejo prepričati. Le nekoliko obilnejša je bila porcija ovčjega sira v bučkinem plašču.

No, takoj zatem se je minimalizem k sreči končal. Tako goveja juha s fantastičnimi hišnimi jetrnimi zavitki kot kisla želodčkova juha sta bili zajetni, pa tudi po pričakovanju okusni.

Goveja juha z jetrnimi zvitki

Še večji je bil kos zelenjavnega zavitka s špinačo in ovčjim sirom, podobno je bilo tudi z ravioli s pinjolami na špinačni kremi, pa čeprav je šlo za polovični porciji.

Zavitek s špinačo in ovčjim sirom
Ravioli s pinjolami na špinačni kremi

Skratka, razvoj dogodkov je šel v pravo smer. Glavne jedi pa so bile dokaz za to. Ravno prav je bil pečen biftek, ki mu priložijo ajdovo kašo z zelenjavo. Pražena jetrca, ki sodijo med Šikerjeve klasike, so bila mehka, z malo čebule in veliko praženega krompirja.

Biftek in ajdova kaša z zelenjavo
Pražena jetrca

Kosi pečenega piščanca so bili oviti v slanino, da meso ni bilo presuho, in podprti s špinačnimi rezanci, svinjskim medaljonom s poprom in zelišči v omaki rdečega vina pa so pripadali veliki sirovi štruklji.

Piščanec v slanini in špinačni rezanci
Svinjski medaljoni z vinsko omako in sirovimi štruklji

Ko pride čas za sladico, pri Šikerju pravzaprav ni dileme – najponosnejši so na svojo sladko mehko šarloto, ki jo menda pripravljajo že petdeset let.

Šarlota

Na voljo je v različnih velikostih, ob tem pa velja omeniti, da naš kvartet ni zmogel dokončati niti tiste, ki naj bi bila za dve osebi. Morda je bila kriva kepica zelo okusnega jurkinega sladoleda, ki smo jo pomazali zraven.

Jurkin sladoled

Povzetek

Gostilna na poti med Mariborom in Lenartom ima simpatičen vrt in ponudbo domačih jedi, ki jih včasih malce modernizirajo. Če odštejemo del hladnih predjedi, so porcije obilne, hrana je dobro pripravljena, brez velikih presenečenj. Najcenejši meni štirih jedi je 19 evrov za osebo.

Očitno je koronakriza odnesla nekoč zanimivo vinsko karto, je pa res, da so za majhen denar ponujali solidno kapljico iz štajerskih vinogradov.

Ocena: 3,5/5

Cena: €€€

Vinska ponudba: 2/5

Ambient:  4/5

Gostilna Šiker

Močna 7, 2231 Pernica

Telefon: 02 720 69 21