Loading...

Čas za Brda, Vipavsko dolino in Kras

V letu, ko se Slovenija kiti z lento evropske enogastronomske regije, bodo kulinarični zanesenjaki v Brdih, na Krasu, v Brkinih in Vipavski dolini lahko uporabljali kartico zvestobe, s katero bodo imeli posebne ugodnosti pri vinarjih in lokalnih gostincih.

Ti vinski in gastronomski okoliši po besedah organizatorjev akcije Čas za vas premorejo največ vinarjev, uvrščenih na svetovne top lestvice, največ Michelinovih zvezdic kuharskih chefov, največ okoljsko certificiranih ponudnikov turističnih storitev in največ znamenitosti z znamko Unescove dediščine.

Zato je rdeča nit letošnjega dogajanja v teh krajih odkrivanje raznolikosti teritorija preko kulinarike v povezavi z avtohtonimi sortami vin.

Tradicionalni recepti in lokalna vina

Za to priložnost so gostinci pripravili krožnike z imenom Čas za vas, ki so sestavljeni iz svežih lokalnih sestavin, pripravljeni pretežno po tradicionalnih receptih posamezne regije, z dodano noto kreativnosti kuharskih mojstrov.

Na vinskih degustacijah pa bo vsaka destinacija v ospredje postavila svojega paradnega konja: v Brdih rebulo, v Vipavski dolini zelen, na Krasu teran in druge avtohtone sorte, kot so pinela, klarnica ter vitovska grganja, v Brkinih pa tudi žganice.

Kartica zvestobe

Kot pravijo snovalci projekta Čas za vas, bodo vsi, ki bodo v eni izmed teh regiji prenočili vsaj dve noči, ob nastanitvi prejeli kartico zvestobe, ki jim bo odprla pot do edinstvenih okusov vsakega posameznega teritorija.

Letos je v akcijo povezanih več kot 20 znamenitosti, 40 gostincev, 40 vinarjev in preko 100 lokalnih vodnikov. Pri vinarjih bodo imeli imetniki kartic priložnost degustacije lokalnih vin, pri gostincih možnost naročila krožnika iz lokalnih sezonskih sestavin, ob obisku kulturnih in drugih znamenitosti pa 20-odstotni popust.

Foto: Pixabay, arhiv organizatorja