Loading...

V Veroni odmevna degustacija oranžnih vin, tudi slovenskih

Organizatorji izolskega festivala oranžnih vin so na sejmu Vinitaly Special Edition v Veroni priredili vodeno degustacijo, na kateri se je s svojimi maceriranimi vini predstavilo 15 vinarjev iz šestih držav. Deset vin je bilo iz Slovenije.

Vinitaly, eno največjih vinskih prireditev, so po odpovedi lani in letos spomladi vendarle spravili pod streho, a v veliko manjšem obsegu in zgolj za poslovno publiko, ki pa je v Verono pripotovala iz kar 60 držav.

Zadnji dan sejma je ekipa Orange Wine Festivala iz Izole v sodelovanju z Vinitaly pripravila vodeno degustacijo 15 maceriranih belih (oranžnih) vin iz šestih držav. Ob desetih slovenskih pridelovalcih je bil po eden še iz Avstrije, Grčije, Gruzije, Hrvaške in Italije.

Vinar in enolog Primož Lavrenčič s posetva Burja v Vipavski dolini, ki kmetuje skladno z ekološkimi in biodinamičnimi načeli, je v uvodnem predavanju poudaril pomen skrbi za pridelavo čim bolj zdravega grozdja. “Vse je v kakovosti grozdja,” je dejal in poudaril, da je to še toliko pomembneje pri metodi pridelave z daljšim stikom jagodnih kožic z moštom. Publicist Toni Gomišček, ki je usmerjal degustacijo, je orisal posamezna rastišča, v Veroni pa je bila tudi večina vinarjev, ki so predstavili svoje delo.

Zlati, oranžni in jantarni venček

Zanimanje za degustacijo je bilo izjemno, interesentov za udeležbo je bilo še enkrat več, kot je bilo razpoložljivih mest. Udeleženci so bili iz več evropskih držav, pa tudi iz ZDA in Kanade, so sporočili organizatorji, ki so degustacijo razdelili na tri dele.

V Zlatem venčku so predstavili zgolj slovenska vina:  Burja bela 2019 (Burja, Vipavska dolina), Retro Selection 2019 (Guerila, Vipavska dolina), Chardonnay Kramarovci 2018 (Marof, Prekmurje), Veliko rebula Java 2019 (Movia, Brda) in Rebula opoka Medana Jama cru 2019 (Marjan Simčič, Brda). Oranžni venček so sestavljala vina Orange Alte reben 2018 (Georg Nigl, Avstrija), miNimus 2019 (Chatzivaritis, Grčija), Robinia cuvee 2016 (Sebastjan Štemberger, Kras), Malvazija Pivol 2019 (Zaro, Slovenska Istra) in Malvazija 2017 (Ipša, Hrvaška). Sklepni, jantarni venček, pa so sestavljala vina: Pynot Rosso 2018 (Emeran Reya, Brda), Rkatsiteli 2017 (Chateau Bruale, Gruzija), Malvazija 2016 (Rojac, Slovenska Istra), Rebula selekcija 2015 (Svetlik, Vipavska dolina) in Trebež (Dario Prinčič, Italija).

Organizatorji Orange Wine Festivala napovedujejo v aprilu 2022 kar dve prireditvi: 29. aprila tradicionalni festival v Izoli, nekoliko prej, 11. aprila, pa temeljito celodnevno predstavitev oranžnih vin na Vinitaly v Veroni. Do takrat bodo pripravili več manjših srečanj in degustacij.