Loading...

Tloft: prvaki Instagrama in “bubble” čaja

Ljubljanski lokal, ki je najbolj znan po “bubble tea” (čaju s kroglicami tapioke) in nepreglednih vrstah dostavljalcev pred svojimi vrati, se v kuhinji osredotoča na priljubljene jedi, ki jih poznamo kot “azijske”.

Vse naše ocene dostave najdete tukaj

Na družbenih omrežjih je v zadnjem času zakrožilo več res impresivnih fotografij z vogala Gosposvetske in Kersnikove, kjer se je gnetla množica dostavljalcev in drugih ljudi, ki so čakali na prevzem hrane.

Če bi sodili po teh prizorih, bi lahko pomislili, da je čajnica, kavarna in restavracija z ne preveč spevnim imenom Tloft ena od zmagovalk koronskih časov. Še posebej po tem, ko smo še v svobodnih časih lahko pokusili njihov čisto soliden suši in prav dobro miso juho.

Koncept je bil in ostal enostaven: ponujajo največje hite japonske, korejske in kitajske kuhinje, na koncu pa za mladež (ko so lokali še smeli sprejemati goste, so Tloft praviloma zasedali najstniki) pripravijo “bubble tea”, sladek napitek z različnimi okusi, katerega edina posebnost so kroglice tapioke, ki jih srkate po široki slamici. Če za pijačo (ali pa kar sladico) še niste slišali, velja pojasniti, da so jo izumili leta 1986 na Tajvanu.

Moderna azijska kuhinja, bi lahko rekli, a je treba tudi reči, da se fuzija vseh mogočih azijskih jedi bolje obnese na Instagramu kot na mizi. Vsaj v našem primeru je bilo tako.

Veliki suši krožnik

Suši, naročili smo največji krožnik z 28 kosi (šest nigirijev in 22 makijev za 27 evrov), je bil preprosto brez okusa. Riž je bil lepljiv, morske in zelenjavne vsebine pa, razen pri dvojnem lososu, skromne do nerazpoznavnosti.

Vietnamski zvitki so bili pravzaprav zvitek, ki so ga zelo površno razrezali na štiri kose, ti pa so zaradi preohlapnega zvijanja hitro razpadli. Popečeni žlikrofi z zelenjavo so bili povsem spodobni, ni nam pa bilo jasno, zakaj so k njim namesto sojine omake priložili balzamični kis.

Vietnamski zvitki
Popečeni žlikrofi

Med začetnimi jedmi je bila še najboljša solata iz alg wakame za konkretnih pet evrov, kolikor toliko znosna je bila tudi tradicionalna kislo-pekoča juha za tri evre. Je pa res, da jedca kar mine, ko ugotovi, da k nobeni od “glavnih” jedi razen sušija, vsaj v našem primeru, ne priložijo riža, ampak ga je treba naročiti posebej. Pa ne bentimo samo zaradi cene, čeprav to jedi konkretno podraži, ampak zato, ker tega, da je treba riž naročiti, ne povedo dovolj jasno.

Rdeči tajski kari

K rdečemu tajskemu kariju s popečenim piščancem (10 evrov) bi se riž prav prilegel, sploh zato, ker je bil sam po sebi eden bolj bledih predstavnikov svoje vrste. Govedina po mongolsko (10 evrov), ob kateri riž prav tako ni samoumeven, je bila medtem malce pretrda. Nekaj več navdušenja so poželi “steambunsi” oziroma soparjene štručke s piščancem in pečeni ramen rezanci z govedino.

Soparjene štručke s piščancem

Že iz hitrega pregleda jedilnika je jasno, da so se v Tloftu specializirali za široko priljubljene jedi, ki jih slovenska publika pojmuje kot “azijsko hrano”. Nobena ni prav zares odlična, ampak je mogoče veliko boljše jesti v lokalih, ki se osredotočajo na določene nacionalne kuhinje. Tloft je medtem restavracija za na Instagram. Tudi s sladicami, priljubljenimi japonskimi riževimi kolački (dajfuku moči), ki jih ponujajo v dveh okusih, banana in čokolada ter piškoti in smetana.

Dajfuku moči in bubble čaj

Škoda, da se ne odločijo za kakšno bolj smelo verzijo polnjenja, toda “velika sreča”, kar pomeni ime te sladice, je bila ena boljših jedi s sicer obseženega menija Tlofta. In ko smo ravno pri sladkem koncu – priložijo tudi pregovorno neužitne kitajske piškote sreče, ki prihodnost napovejo v nemščini in angleščini.

Povzetek

Azijska fuzijska restavracija, ki je lahko tudi kavarna ali čajnica, je v koronačasu našla dobro tržno nišo. Bolj kot s sušijem, kariji in rezanci jim uspeva s sladicami in modnim “bubble tea”. Preostala ponudba pijač je standardna: gazirane pijače in sokovi.

Ocena 3/5

Cena: €€€€

Tloft

Gosposvetska cesta 4, 1000 Ljubljana

Telefon: 031 412 803