Loading...

Najboljša restavracija je (spet) Noma, Hiša Franko na 21. mestu

Nordijska kulinarika znova slavi, na izboru najboljših restavracij na svetu sta prvo in drugo mesto zasedli restavraciji iz Koebenhavna.

Po lanskem pandemičnem premoru so danes v Antwerpnu v Belgiji razglasili novo lestvico najboljših restavracij na svetu The World’s 50 Best Restaurants, ki je prinesla zmagoslavno vrnitev pionirjev t. i. nordijske kulinarike. Za najboljšo restavracijo na svetu so namreč razglasili koebenhavnsko Nomo, na drugem mestu je prav tako koebenhavnska restavracija Geranium.

Po lestvici se vztrajno vzpenja tudi kobariška Hiša Franko, po 38. mestu iz leta 2019 je letos skočila na 21. stopničko.

10 najboljših restavracij na svetu leta 2021:

  1. Noma, Koebenhavn, Danska
  2. Geranium, Koebenhavn, Danska
  3. Asador Etxebarri, Atxondo, Španija
  4. Central, Lima, Peru
  5. Disfrutar, Barcelona, Španija
  6. Frantzen, Stockholm, Švedska
  7. Maido, Lima, Peru
  8. Odette, Singapur
  9. Pujol, Ciudad de Mexico, Mehika
  10. The Chairman, Hongkong, Kitajska

Še vedno velja pravilo, ki so ga uveljavili leta 2019 – restavracije, ki so do zdaj slavile na izboru, so izločene iz glasovanja in uvrščene v nekakšno “alejo slavnih”. A Nomo, ki je naziv najboljše restavracije na svetu osvojila že v letih 2010, 2011, 2012 in 2014, je pravilo zaobšlo. Konec leta 2016 so jo namreč zaprli in nato leta 2018 ponovno odprli na novi lokaciji, zaradi česar je bila lahko še vedno udeležena v glasovanju.

V Antwerpnu so sicer podelili še več nagrad v posebnih kategorijah, za največjo potencialno zvezdo so razglasili londonsko restavracijo Ikoyi, najboljši slaščičar leta je Američan Will Goldfarb, nagrado za trajnostno usmerjenost je dobila čilska restavracija Borago, nagrado za najvišjo raven gostoljubja štajerska institucija Steirereck, za ikono leta so razglasili francosko-ameriško kuharsko mojstrico Dominique Crenn, naziv najboljše kuharske mojstrice leta je dobila Pia Leon iz Peruja, za najboljšega kuharskega mojstra po izboru cehovskih kolegov pa so razglasili Victorja Arguinzoniza iz baskovske restavracije Asador Etxebarri.

Lestvico oblikujejo glasovi več tisoč članov žirije, takšnih in drugačnih poznavalcev kulinarike od gostincev do novinarjev, blogerjev in piarovcev.

Preberite še: Novi Michelinov vodnik za Slovenijo