Loading...

Največja investicija s področja konoplje v Evropi

V Komendi raste Tovarna konoplje, najmodernejša in tehnološko napredna infrastruktura za predelavo in proizvodnjo surovin in izdelkov iz konoplje, ki jo tam gradi slovensko podjetje Pharmahemp.

11 milijonov vredna investicija bo podjetju v prihodnosti omogočila pomembno širitev poslovanja tudi na farmacevtsko področje proizvodnje zdravilnih učinkovin, primernih za vgradnjo v različne vrste zdravil, ki temeljijo na konoplji.

CBD-pripravki bi lahko bili kmalu registrirani kot varno živilo

V podjetju se posvečajo tudi pridobivanju različnih vrst dovoljenj in se lahko pohvalijo kot eno izmed redkih podjetij, ki je pri evropski komisiji uspešno opravilo postopek validacije dveh vlog za odobritev novega živila, in sicer za kanabidiol (CBD) ter za izvleček konoplje, kar pomeni, da bodo CBD-pripravki verjetno kmalu v EU registrirani kot varno živilo, tako kot so na primer posušene ličinke rumenih mokarjev, ki jih je lani Evropska komisija dovolila uporabljati v prehrani kot novo živilo (“novel food”), kar je prva odobritev žuželk za prehrano v EU.

Trg s pripravki industrijske konoplje je eksplodiral

Namen teh postopkov tudi v primeru konoplje je potrjevanje varnosti izdelkov, ki vsebujejo CBD ter druge kanabinoide. Po slovenski zakonodaji se namreč sme iz industrijske konoplje pridelovati le semena za nadaljnje razmnoževanje, prehrano, kozmetiko, olja in substance za kozmetične namene ter prehrano živali. Trg s pripravki iz industrijske konoplje pa je v zadnjem času dobesedno eksplodiral, trgovine širom Slovenije so preplavljene z izdelki, ki vsebujejo izvlečke iz industrijske konoplje, največkrat gre za CBD-kapljice v takšnih in drugačnih oblikah. Veliko prodajalcev CBD-izdelkov trenutno klasificira svoje izdelke kot kozmetične pripravke. V Sloveniji in tudi drugje v EU pa nekateri CBD-kapljice deklarirajo kot prehransko dopolnilo.