Loading...

Gostilna Resje: najboljša na bohinjskem koncu

Gostilna je prenehala z obratovanjem.

Počasi ne bo več držalo, da v slovenskih smučarskih središčih ni dobrih gostiln. Bili smo v Skipassu, spoznali Tolca, nazadnje so se izkazali v gostilni Resje, ki deluje v okviru penziona v Nemškem Rovtu nad Bohinjsko Bistrico.

V gostišču Resje lahko tudi poceni prespite, zjutraj dobite zajtrk in skupaj s polpenzionom še enostavno večerjo, naša odprava pa se je tokrat odločila, da bo pojedla daljši meni sedmih jedi, ki stane 70 evrov. Lahko bi bil tudi krajši, ta stane 40 evrov in ima štiri jedi, tem pa enako kot pri daljšemu priključijo še nekaj manjših pozdravov iz kuhinje.

V Resju imajo tudi enostavno vinsko karto, na kateri je kar nekaj vin na kozarec, pri penečih, na začetku, recimo odprejo Reyin rosé ali solidno penečo rebulo iz briške kleti. Šampanjec ni na voljo na kozarec, a steklenica Roedererjevega stane zmernih 60 evrov.

Mi smo si za začetek privoščili kozarec peneče rebule iz Kleti Brda in ob tem izvedeli, da vinska spremljava, če jo izberejo v hiši, stane zgolj 25 evrov za sedem kozarcev različnih vin. To je gotovo lep izziv, a naša običajna strategija je, da ob penini pokusimo zgolj še eno vino, le redko več, da ne bi morebitnih pokuševalcev preveč obremenjevali, še zlasti če morajo pozneje uporabiti avto.

Po penini smo ostali v Kleti Brda z njihovo belo zvrstjo de baguer iz leta 2017, gre za bogato kombinacijo chardonnayja in sauvignona, na mizo pa je prispel pozdrav iz kuhinje v obliki dveh grižljajev: na eni strani pečena skuta in namaz postrvi z redkvijo in krešo ter na drugi strani brioš s pašteto iz račjih prsi, bohinjskim maslom, marmelado in ajdovimi kokicami.

Pozdravčka iz kuhinje

Nobenega dvoma ni, da se v kuhinjo pri Resju želijo orientirati na domače ali skoraj samo na lokalne sestavine. Podobno je bilo pri Zupanovi zorjeni postrvi. Po malem, dobro in domače.

Zupanova zorjena postrv

Ribo so povezali z okisanima belo in rdečo čebulo, postrvjimi ikrami in za te kraje obvezno polento iz koruze trdinke. Ta v obliki čipsa sodeluje tudi pri govejem tatarcu, ki mu dodajo rumenjak, vloženo repo, gorčična semena in fotogenične listke rdeče pese.

Tatarski biftek s čipsom iz koruze trdinke

Prva topla predjed scenosleda s sedmimi jedmi je ješprenjček oziroma ričota z dimljeno postrvjo, zimsko zelenjavo in aromatičnim pehtranom ter poganjki graha. Sledi zanimiva kombinacija razkošja in lokalnih okusov: gosja jetra s hruško in ajdov krap, prav tako polnjen s hruško. Ena najboljših jedi večera, v kateri je kot rdeča nit prav tako sodelovalo mikrozelenje, v tem primeru poganjki japonske bazilike oziroma šiza.

Gosja jetra in ajdov krap s hruško

Glavni jedi sta dve, obe konkretni. Najprej je na vrsti riba, sulec, ki ga v slovenskih gostilnah redko zasledimo. Podložijo ga z ohrovtovim pirejem, obogatijo z lešniki, panceto in brstičnim ohrovtom ter poganjki zajčje detelje.

Sulec s panceto in ohrovtom

Čeprav so ob začetku večerje porcije majhne, se proti koncu gost že kar upeha in jelenov hrbet, pravzaprav majhen kos jelenovega hrbta, je bil dokaz, da so predvsem priloge postajale težke.

Zunaj opečeno in znotraj lepo rožnato meso so natančno povezali z malimi sirovimi njoki, ajdovo kašo in omako s cvetačo. Ni dvoma, v tem delu bi moral gost poseči po kozarcu rdečega vina.

Jelen z ajdovo kašo in njoki v omaki cvetače

Koruza trdinka z začetka zgodbe se na mizo vrne še v sladici. Na čokoladni biskvit položijo kepico koruznega sladoleda, dodajo trdinkin puding, lešnikovo kremo in čokoladno omako, za hrustljavost pa še lešnike in naphano koruzo.

Čokoladni biskvit s koruznim sladoledom in pudingom iz trdinke

Pa za slovo? V arhivu žganih pijač imajo, kakopak, domači tepkovec za prave dedce in sladke borovničke za dame. Ali je morda obrnjeno?

Povzetek

Gorenjsko turistično gostišče, ki ima ob sobah tudi prav posebno, že kar ambiciozno gostilno domačih okusov, v kateri v avtorski maniri povezujejo predvsem lokalne sestavine in predelujejo domače recepte. V glavni vlogi so ješprenj, polenta in ajda ter sladkovodne ribe in divjačina. Meni sedmih jedi stane 70 evrov, krajši s štirimi pa 40.

Vinska karta je ravno prav velika in ponuja mnoge slovenske favorite iz vseh vinskih pokrajin. Imajo celo nekaj tujih vin, posebej je izpostavljen oddelek oranžnih vin.

Ocena: 4/5

Cena: €€€€

Vinska ponudba: 4/5

Ambient: 4/5

Penzion in gostilna Resje

Nemški Rovt 21a, 4264 Bohinjska Bistrica

Telefon: 04 572 10 79