Loading...

Vino iz pametnih vinogradov

V Goriških brdih si bodo letošnjo trgatev med drugim zapomnili tudi po tem, da so že drugo leto zapored pobirali grozdje v pametnih vinogradih.

Že lani so v Kleti Brda v sodelovanju s Telekomom Slovenije in podjetjem EFOS v izbranih vinogradih začeli izvajati poskusni projekt pametnih vinogradov, v katerih s pomočjo umetne inteligence, mobilnih komunikacij in drugih naprednih informacijskih in komunikacijskih tehnologij poskrbijo, da se nadležnih škodljivcev lotijo v najboljšem trenutku, a da obenem trt ne tretirajo, dokler to ni potrebno.

Kot je povedal direktor Kleti Brda Silvan Peršolja, se je prav letos pokazalo, da se v skrajnih vremenskih razmerah izkaže pomen trajnostne pridelave, ki je eno temeljnih vodil njihove kleti, moderna tehnologija pa je samo nadgradnja tega. “Prav sledenje tem smernicam pri obdelavi vinogradov je letos pripomoglo, da je izpad pridelka manjši, kot je bilo pričakovati, le kakšnih petnajst odstotkov. Letos pa smo naredili še en pomemben korak s pilotnim projektom spremljanja škodljivcev v vinogradih,” je prepričan Peršolja.

Silvan Peršolja, direktor Kleti Brda

Nadzor nad vinogradom kar prek aplikacije

Da je nov sistem opazovanja populacij škodljivcev v vinogradih zelo uspešen, je ugotovil tudi vinogradnik Matjaž Prinčič, saj vsako škropljenje trt manj pomeni prispevek k varstvu okolja in zmanjšanju stroškov pridelave. “Vsak dan ne moreš v vinograd, ker za to preprosto nimaš časa. Zato pa lahko kadarkoli odpreš aplikacijo in vidiš, koliko hroščkov se je ujelo v past ter temu prilagodiš ukrepanje. Še nedolgo nazaj smo imeli zaradi grozdnega sukača tudi do 40 odstotkov manj pridelanega grozdja,” je pojasnil Prinčič.