Loading...

Modri pinoti kličejo v Idrijo

Ta konec tedna, 15. in 16. oktobra, bo v Kendovem dvorcu v Idriji že četrti festival vin Modri – Les Noirs, posvečen modremu pinotu.

Sobotni masterclass bosta vodila britanski vinski strokovnjak Quentin Sadler in Matjaž Lemut s posestva TILIA Estate – Hiša Pinotov, ki je tudi glavni organizator dogodka. Delavnica bo edinstvena priložnost za poglobljeno predstavitev izbranih modrih pinotov, ki jih bo predstavilo 15 vinarjev, večer pa se bo zaključil s slavnostno večerjo, ki jo bodo pripravili mojstri iz Kendovega dvorca. V nedeljo se bodo vrata festivala odprla ob 13. uri, vse do 20. ure pa bo mogoče okušati več kot sto različnih modrih pinotov domačih in tujih vinskih kleti.

Modri črnec

Francozi mu sicer pravijo, da je črn, Slovenci pa, da je moder. Tudi zato ima ime festivala Modri – Les Noirs kar bi v francoščini pomenilo “modri črnec”, rahlo igriv pomen, kot pravi Matjaž Lemut.

Matjaž Lemut, prvi mož posestva Tilia

“Vsak vinar ve, da je v polni zrelosti grozdna jagodna črna. V Sloveniji so mu ime nadeli v povojnem tehnokratskem času, ko je bilo moderno prevajati iz nemščine, kjer mu rečejo ‘blauer burgunder’ ali modri burgundec,” je povedal Lemut in dodal, da modri pinot ali “pinot noir” marsikje velja za kralja vin in je kljub temu, da ima v primerjavi z vini drugih rdečih sort precej manj barve in taninov, najbolj čislana rdeča sorta na svetu. Predvsem v Burgundiji, kjer je poleg chardonnayja tudi najbolj zastopana vinska sorta.

V Sloveniji je s trtami modrega pinota posejanih nekaj več kot dvesto hektarjev in je ena izmed sort, ki je dovoljena v vseh devetih vinorodnih okoliših. “Modri pinot je v Sloveniji bistveno premalo raziskana sorta. S strani pridelovalcev je sicer dobro zastopana, med pivci pa še premalo odkrita, čeprav ima lahko, če je vino dobro narejeno, celo višji značaj od bordojskih vin. Na festivalu bodo nastopili samo tisti, ki so spoznali, da je pri modrem pinotu potrebna kreativnost in izraznost in ne takšni, ki imajo modri pinot v kleti samo zato, da povečajo svoj nabor vin,” je o “velikem modrem” še povedal Lemut.