Loading...

Bro’Sis: bratsko-sestrska kulinarična naveza v Mariboru

Gostilna je prenehala z obratovanjem.

Bro’Sis v središču Maribora je lokal z raznolikimi ambicijami, tudi s krajšimi tedenskimi meniji in barom. Krajša kosila med tednom so po okoli 20 evrov, naša, razumljivo bolj štajersko obarvana ekipa pa se je na zgodnji večerji namenila pokusiti kar največ jedi, o katerih gre glas, da jih mladi nadobudni kuhar pripravlja, kot se zadnje čase spodobi, avtorsko in podloženo z dobrim lokalnim vinom.

Vsaj približen jedilni list je bil pred nami, vinske karte pa nimajo – kot se je izkazalo, tudi dejanska ponudba zlate in rujne kapljice ni ravno obsežna. Pri penečih vinih, recimo, so imeli na voljo samo solidno Oskarjevo penino, ki se rima na miške z maslom in porovim prahom, postrežene na dravskih kamnih.

Štajersko peneče vino se je lepo ujelo tudi s prvimi jedmi, ki na žalost niso bile velike, so bile pa izvrstne in likovno neoporečno ponujene: v KZ Rače so prispevali lepo mastno špehovko, salamo in pravo kranjsko klobaso (šest evrov). Na drugi strani so se Heclovi in Frešerjevi siri povezali z lešniki in slivami ter domačim medom (šest evrov). Pri hladnih predjedeh smo pokusili še osvežilni “summer jam”, v katerem za deset evrov združijo paradižnike z baziliko, melono, humusom, bivoljo smetano in ocvrto čičerko ter majčken, skoraj žepni, a domiselno pripravljen hladni goveji hrbet (12 evrov) z majonezo iz dimljene postrvi, granito iz kislih kumaric in gorčičnimi semeni.

Hladne predjedi

Tudi pri belih vinih ni bilo ravno širokih možnosti, med Marofovo belo zvrstjo in Leber-Vračkovim chardonnayjem Privat smo se odločili za slednjega. Bogatemu in zrelemu vinu so sledile tople predjedi. Krompirjevi luleki oziroma svaljki so seveda šala večera (jed so poimenovali “Moj je večji”), štirje so v skromni porciji podloženi z omako iz kozjega sira in jurčkovim konkasejem. Zanimiva in okusna miniatura za velikih 16 evrov.

Krompirjevi “luleki” na kremi kozjega sira

Bolj dostopna (pet evrov) je goveja juha, ki jo prijazno pripravijo z ribano kašo in ji dodajo ocvrto zeleno, še bolj ponosni pa so na štajersko paello, gre za ješprenj z množico zelenjavic, če pa jo uporabnik sme uživati z jurčki, so še srečnejši.

Tudi pri rdečih vinih imajo zgolj dve rešitvi, na mizo smo si dali prinesti kozarec Marofove rdeče zvrsti in se lotili mehkih govejih ličk, ene od glavnih jedi, ki jo obogatijo z veliko zeleninega pireja, pri mizi pa nalijejo še borovničevo marmelado.

Goveja lička s pirejem zelene in borovnicami

Tudi pri drugih glavnih jedeh se držijo enostavnih in ne predragih sestavin. Piščančja pečenka so razkoščičena piščančja bedra, ki jih stisnejo v kocke in popečejo. Pomagajo kuhan krompir v omaki iz pečene čebule, pečen bukov ostrigar in sveži šampinjoni, pri mizi pa jed popršijo še s parfumom iz zorjenega sira. Simpatično.

Piščančja “pečenka”

Druga ideja: ocvrtemu svinjskem kotletu pripada krompirjeva solata s smetano in majoneza, ki jo pri mizi ročno popečejo, za svežino pa poskrbita por z rakitovcem in ožgana limona. Vse glavne jedi so okoli 20 evrov.

Ocvrt svinjski kotlet s krompirjevo solato

Sladkega vina na kozarec ni bilo, imajo pa zelo všečno Puklavčevo polsladko zvrst traminca in rumenega muškata, ki po pričakovanju ni dobila bitke z izjemno čokoladno lučko s pomarančo in pistacijo ter s kuhanim jabolčnim štrukljem v spremstvu vaniljevega sladoleda, ki ga (spet pri mizi) polijejo z želodovo kavo.

Čokoladna lučka s pomarančo in pistacijo

Povzetek

Bro’Sis je še ena od novejših modernih mariborskih restavracij z atraktivno kuhinjo zanimivih intervencij. V večjem delu gre za izvrstne in okusne avtorske posege v sicer poceni sestavine, ki so največkrat vezane na lokalno okolje. Za večerjo pripravite kakih 40 evrov na osebo.

Vinska ponudba je milo rečeno pomanjkljiva. Takšen lokal, kjer se tako dobro kuha in kjer so konec koncev veliko vložili tudi v notranjo opremo, bi moral imeti veliko širšo ponudbo vin. Konec koncev – ali ni Maribor eden od centrov slovenskega vinarstva?

Ocena: 4/5

Cena: €€€€€

Vinska ponudba: 2/5

Ambient: 4/5

Bro’Sis bar & restaurant

Tyrševa ulica 3, 2000 Maribor

Telefon: 070 503 300