Loading...

Gostilna Gurman: srbski odgovor na Baščaršijo

Potem ko smo zapisali naše vtise z obiska restavracije Baščaršija na Trubarjevi v Ljubljani, so nas klicali oboževalci balkanske kuhinje in nam priporočili gostilno Gurman v Trnovem.

Razlike med Baščaršijo in Gurmanom so tako velike, da jih ne moremo opisati v stavku ali dveh. Baščaršija stremi k repliciranju bosanske ali sarajevske kuhinje, Gurman na drugi strani prisega na najbolj znano srbsko, “leskovačko” kuhinjo. To seveda pomeni, da pri Baščaršiji ni svinjine, na kateri po drugi strani temelji večina jedi pri Gurmanu.

Naprej, Baščaršija je urejen lokal, pri Gurmanu si ne belijo glave, če na kakšni mizi ostane umazan krožnik ali kos pribora. So pa pri Baščaršiji cene nekaj višje in porcije nekoliko manjše kot pri Gurmanu, kar je verjetno tudi davek lokacije v središču mesta. In še zadnja primerjava, pri Baščaršiji se bolj potrudijo pri predjedeh in sladicah, pri Gurmanu praktično vse stavijo na izvrstne glavne jedi, na čevapčiče, pleskavice, vešalice in ražnjiče.

Simpatičen, a ne ravno zgledno urejen vrt gostilne Gurman smo obiskali dvakrat, enkrat za kosilo, ko smo jedli zgolj čevapčiče in špikane pleskavice, ter drugič za daljšo zgodnjo večerjo, ko smo se sredi orkana, ki je pustošil po Trnovem, lotili celotne ponudbe. Na pokritem dvorišču, da ne bo pomote, v notranjosti kljub dežju niso obratovali. Na srečo se je vreme počasi umirilo ali pa je bil naš odnos do razmer povezan s solidnim Leskovačkim pivom, ki ga je pil del omizja, in s Carico Milico, polsuhim rdečim vinom, ki ga je pil duet na drugi strani omizja.

Načrt je bil, da začnemo z desko hladnih predjedi, poimenovano leskovačko meze, a so nas presenetili in najprej prinesli tople predjedi. Med njimi malce zgoščeno gobovo juho z velikimi kosi jurčkov ter za naš okus malce bolj okusno telečjo čorbo s konkretnimi kosi mesa. Gobova juha stane štiri evre, evro več je stala čorba, po sedem evrov pa so bile ocvrte paprike, morda najbolj zanimiva predjed. Pred glavnimi jedmi je sicer poleg množice različnih solat mogoče dobiti še slano gibanico in govejo juho pa tudi projo.

Ocvrte paprike

Proja je, mimogrede, nekakšna pogača iz koruze, ki jo dodajo tudi v meze, kombinacijo predjedi iz suhega mesa, belega sira, paprik v smetani in paradižnika, s katero smo nameravali začeti večerjo, a potem navalili nanjo po juhah. Deska je v vsakem primeru odlična in zadostuje tudi za štiri, če bodo potem jedli še kaj, mi smo dodatno naročili le še zmerno pekoči urnebes, kar je skupaj naneslo 12 evrov in potešilo cel kvartet.

Leskovačko meze

A kar se porcij tiče, je bil to šele začetek. Pojdimo po vrsti. Vešalica oziroma svinjska ribica, polnjena s šunko in sirom, je pri Gurmanu orjaška oziroma sta na krožniku kar dve. Porcija stane 11 evrov, a verjetno ni normalne osebe, ki bi to gmoto lahko pojedla kot tretjo jed večerje. Še posebej, če sodelujejo kajmak, šopska solata in solidne lepinje. Skratka, ko naročate polnjeno vešalico, imejte v mislih vsaj dve osebi, da si jo razdelita.

Polnjena vešalica

Gremo naprej. Ražnjiči so enostavni, srbski, natančno pečeni, brez filozofiranja. Je pa treba spet reči, da v porciji nista dve nabodali, ampak trije nemajhni primerki. Za 10 evrov ste torej obsojeni na klasično srbsko jed, ki več kot nasiti povprečno osebo. Nekaj manj znana, a zelo okusna je leskovačka ponvica s kosi mletega mesa, sirom, pečeno papriko in čebulo.

A naše omizje je že od prejšnjega obiska vedelo, kaj je treba pokusiti. Špikano pleskavico in čevapčiče. Brez dvoma najboljši jedi popoldneva. In čeprav smo vzeli le manjšo verzijo s sirom obogatene pleskavice, je bilo hitro jasno, da ne gre za malo jed. Hkrati naj zagotovimo, da gre glede na kakovost in količino za eno najcenejših jedi v naši državi (6,5 evra).

Špikana pleskavica

Tudi čevapčiči (mala porcija stane pet evrov) so takšni, kot morajo biti. Enostavni, veliki, a ne preveliki, okusni z malce dima, sočni in obenem skoraj hrustljavi, takšni, kot smo jih jedli konec šestdesetih, ko so jih začeli peči srbski kuharji v Ljubljani. Pri glavnih jedeh, to je treba reči, smo posebej naročili in dodatno plačali lepinje, prebranac, kajmak in solato.

Pri sladicah je pri Gurmanu manj možnosti kot pri mesni ponudbi. Palačinke, baklave, sufleji in panakote so na voljo. Naša ekipa je imela v mislih sicer solidne palačinke z marmelado in ne ravno tipično srbsko panakoto z gozdnimi sadeži. Zraven pa, saj smo s taksijem, še dišečo klekovačo, slivovko in marelično žganje. Dišeči napitki za štiri evre po kozarčku.

Panakota in palačinke

Povzetek

Za mnoge najboljša srbska restavracija v Ljubljani, ki ima, vsaj po našem okusu, neverjetne glavne jedi (špikane pleskavice, čevapčiči, vešalice …), pri ostalih pa bi se še dalo napredovati.

Vinska ponudba je skoraj preveč enostavna, imajo generična slovenska vina in ob Rubinovi Carici Milici še Carja Miloša, kar je za srbsko vinsko sceno, ki v zadnjih letih neverjetno napreduje, odločno premalo.

Ocena: 3,5/5

Cena: €€€

Vinska ponudba: 2/5

Ambient: 3/5

Gostilna Gurman

Cesta na Loko 28, 1000 Ljubljana

Telefon: 01 283 88 33