Loading...

Kraja vin kot kraja umetnin

Da najdražja vina stanejo toliko kot najdražje umetniške stvaritve v obliki slik, kipov in drugih stvaritev, vedo tudi razni faloti, ki radi ropajo trgovine in restavracije z najdražjimi primerki ustekleničene vinske umetnosti.

Zadnji takšni žrtvi sta bili eden najbolj znanih avstrijskih trgovcev in vinarjev ter norveška restavracija, v obeh so nepridipravi pokradli več sto steklenic najbolj prestižnih steklenic.

Ukradenih sedemsto steklenic utekočinjenega prestiža

Avstrijska vinska hiša Kracher slovi kot ena najbolj eminentnih pridelovalk vina na Gradiščanskem, poleg tega pa so hkrati tudi eni najbolj znanih trgovcev, ki se ukvarjajo s prodajo prestižnih vin. Konec leta so iz njihove trgovine v Illmitzu zlikovci odnesli približno sedemsto steklenic vinskega prestiža. Kot so povedali, so tatovi prišli v skladišče skozi garažo in so točno vedeli, po kaj so prišli, saj so odtujili vse najboljše in najdražje letnike in posebne polnitve, ki so jih imeli predvsem iz bordojskih in kalifornijskih vinogradov, izginila pa je tudi zbirka raritet. Kot so še namignili se vrednost, ki so jo odnesli, meri s šestimi številkami, kot so se slikovito izrazili. Vodja vinske hiše in vinoteke Gerhard Kracher je v reviji Decanter povedal še, da so sami zgolj ena izmed nekaj žrtev, ki so jih v zadnjem letu oplenili tatovi vin.

Tudi v Oslu in Madridu so kradli vina

Da so draga vina postala prikladna tarča, so dokazali tudi roparji na Norveškem, kjer so decembra iz restavracije Park 29 v Oslu uplenili natančno 264 steklenic vin iz najbolj opevanih kleti Burgundije, Bordeauxa in Toskane v skupni vrednosti nekaj sto tisoč evrov. Lastnik restavracije je Decanterju povedal, da so tudi pri njih tatovi točno vedeli, po kaj so prišli. Nekaj podobnega se je isti mesec zgodilo še v Madridu, kjer so iz restavracije Coque, ki se ponaša z dvema Michelinovima zvezdicama, ukradli 132 steklenic najprestižnejših imen v vrednosti 130 tisoč evrov.

Foto: kracher.at