Loading...

Podvodni greben v Piranskem zalivu

V slovenskem morju bo začel rasti umeten morski greben, ki bo postal dom in varno zatočišče številnim izginjajočim vrstam rib, rakov, mehkužcev in drugih morskih organizmov.

S kulturnim programom ter odprtjem razstave več kot 450 umetniških del otrok iz štirih osnovnih šol s Primorske, Krasa in avstrijske Koroške se je v petek včeraj v nekdanjih skladiščih soli Monfort v Portorožu začel projekt Modra šola za morje. Gre za izobraževalni del široko zastavljene akcije za postavitev podvodnega grebena Morska oaza Piran, ki so ga z glavnim pokroviteljem, družbo Bauhaus zasnovali v Zavodu za ohranjanje biodiverzitete morja YouSea iz Seče, ki ga vodi Irena Fonda.

Oprema lastne izdelave, ki jo namerava Zavod YouSea na morsko dno postaviti letos poleti, bo v prvi vrsti namenjena ugotavljanju in raziskovanju možnosti učinkovitega pridobivanja mladih ostrig in drugih avtohtonih organizmov, ki bi bili lahko zanimivi za gojenje, njihovih mladic pa zaenkrat še ne znajo vzgajati.

Irena Fonda in Samo Kupljen

Čebele in ribe

Kot je povedal direktor družbe Bauhaus Slovenija Samo Kupljen, teorija starogrškega filozofa Empedokleja pravi, da svet sestavljajo štirje elementi – voda, zrak ogenj in zemlja, zato so si pri Bauhausu zadali cilj, da za vsak element najdejo svoj projekt ali več njih, s katerim bi lahko vračali družbi in okolju.

Trenutno so vpeti v dva večja projekta, ki pokrivata element zemlje in element vode. Za prvega so v preteklem in letošnjem letu sodelovali pri projektu vseslovenskega sajenja medovitih rastlin, za katerega so podarili že več kot 15.000 sadik in tako pomagali pri povečanju krmnih virov čebel v Sloveniji. V iskanju projekta za element voda pa so želeli nekaj posebnega, zato so še toliko bolj veseli, da so začeli sodelovati z zavodom YouSea, ki pod svojim okriljem združuje skupino najboljših strokovnjakov s področja morske biologije.

Foto: Jaka Jeraša