Loading...

Prestiž z razgledom na Piranski zaliv

Prejšnji teden so v Savudriji, v neposredni bližini slovenske meje, svečano odprli Petram Resort & Residences, enega največjih turističnih kompleksov na Hrvaškem, ki predstavlja največjo investicijo v hrvaški turizem, vredno 110 milijonov evrov.

Petram Resort & Residences je projekt srbskih podjetjij MK Group v lastništvu Miodraga Kostića in Aleksandar Group Vojislava Gajića, ki se v osnovi ukvarja z gradbeništvom in prodajo nepremičnin. Na zemljišču v vasici Alberi v neposredni bližini golf igrišča in hotela Adriatic, ki je prav tako v lasti Miodraga Kostića in je v sklopu hotelske verige Kempinski, je zrasel gigantski turistični projekt, ki so ga poimenovali Petram in je nekakšen poklon arhitektu Pietru Nobileju, avtorju načrtov za svetilnik v Savudriji, prvi in največji še delujoči svetilnik na Jadranskem morju, ki so ga zgradili leta 1818.

Resort Petram so zgradili na 85 tisoč kvadratnih metrov velikem zemljišču, hotelsko-apartmajski kompleks obsega 179 enot, od tega 55 luksuznih vil ter tri zgradbe, v katerih je prav tako nadstandardnih 18 stanovanj.

Vse bivalne enote nosijo po štiri ali pet zvezdic, ki podobno kot v kulinariki, predstavljajo statusni simbol posameznih prenočitvenih objektov. Posamezne vile, ki merijo med 250 in 500 kvadratnimi metri, se lahko pohvalijo s petimi zvezdicami, kar pomeni, da imajo na strehi še svoj privatni bazen in veliko garažo, v sklopu celotnega kompleksa pa so še wellnes, fitnes, dve teniški igrišči in privatna plaža, vse vile in stanovanja pa so opremljene z najbolj vrhunsko opremo priznanih blagovnih znamk.

Najdaljši neskončni bazen v Evropi

Med največjimi posebnostmi Petrama je najdaljši neskončni bazen v Evropi, s 105 metri pa tudi drugi najdaljši na svetu, presega ga le bazen na strehi hotela Marina Bay v Singapurju. Bazen bo odprt celo leto in sprejema tudi goste, ki v Petramu nimajo svoje nepremičnine.

Za varovanje bazena pred prevečkrat nadležnimi galebi in drugo aviacijo, ki se rada namaka in za seboj pušča odpadke v tovrstnih elitnih športnih objektih, so poleg več kot sto delavcev, ki bodo dobili zaposlitev v Petramu, v službo vzeli še tri sokole, ki bodo odganjali leteče zastonjkarje. Trenutno je sicer na bazenu moč slišati le posnete zvoke teh kraljev neba, vendar naj bi kmalu začeli na delo leteti tudi pravi krilati osebki, ki jih šola sokolar iz Istre.

Nina Badrić in Željko Joksimović

Za jedačo in pijačo na otvoritvi nepremičninskega prestiža za kakšnih 550 ljudi se je potrudil za mnoge najboljši slovenski kuhar Tomaž Kavčič z dvorca Zemono. Klub zahtevnemu terenu in množici gostov je s svojimi recepti in kar 87 člani odprave iz Slovenije, Italije in Hrvaške poskrbel za nekaj velikih kulinaričnih presežkov od morskih dobrot, kot so ostrige in škampi, do zelenjave, mesa in testenin. Hrano so podložili z velikimi steklenicami šampanjca, malvazijo Montrerosso, širazom iz Erdevikovih vinogradov na Fruški gori in koktajli, za glasbeno spremljavo pa sta poskrbela popzvezdnika Nina Badrić in Željko Joksimović s spremljevalnima skupinama, po Joksimovićevem nastopu pa je nebo nad Savudrijo razsvetlil še ognjemet.