Loading...

Restavracija Amon: krepka večerja ob golf igrišču

Sončni konec tedna smo izkoristili za obisk restavracije v slikovitem letovišču Amon v Olimju.

Pri Amonu imajo vse, golf igrišče, avtokamp, sobe in apartmaje, country saloon, vinsko klet, manjšo trgovino, sadovnjake in vrtove ter možnost, da se na lokaciji poročite, če tega še niste opravili. Lahko pa organizirate tudi kakšno drugo pomembno zabavo.

In, seveda, v poznem pomladanskem času je v tem zelenem koncu naše dežele obratovala tudi njihova restavracija, zaradi katere se je naš kvartet odpravil na Kozjansko.

Razgled s terase

Bilo je sončno in toplo, ravno prav za posedanje in srkanje vina na terasi velike restavracije. Boemme je penina, ki jo pridelujejo v Hiši vin Emino. Polsuha kapljica za 3,5 evra na kozarec ni ravno prepričala, hitro smo jo zamenjali za klasičen Puklavčev sauvignon (dva evra na kozarec), najboljše vino popoldneva.

Vinska karta sicer kljub nekakšnemu vinskemu programu ni najmočnejša stran restavracije, pri mesu smo pozneje pili neprepričljivo hišno zvrst modre frankinje in gamaya (20 evrov za steklenico), pri sladicah pa, presenetljivo, primorski rumeni muškat iz kleti Korenika Moškon za šest evrov na kozarec.

Hrana, mestoma enostavne in nasitne, mestoma celo malce avtorske obarvane jedi, je bolj ugajala. Že hišna račja pašteta v pikantni in manj pikantni verziji je bila izvrstna. Bogatili so jo s čebulo v različnih oblikah pa z maslom z orehi in metino marmelado, na svojem mestu sta bili tudi klasična in popečena verzija kruha.

Še bogatejši je bil narezek (14 evrov), za katerega so ob olimskem kravjem in kozjem siru naložili vratovino, šunko s hrenom, goveje-svinjsko salamo, kuhana jajca, paradižnik, papriko, čebulo, redkev, poganjke graha in nepotrebno rukolo. Bogato, okusno ter času in prostoru primerno.

Hišni narezek

Za kakšnih pet evrov je pri Amonu na sporedu najbogatejša goveja juha pri nas. Toliko govedine v juhi dobite le redkokje. Zraven so seveda rezanci in korenje, okus pa natančno tak, kot smo si ga želeli. Podobno dobra, le malce neobičajna, je bila ne pregosta grahova juha, ki so jo obogatili s šparglji in koprivami.

Goveja juha

Med toplimi predjedmi ni prevelike ponudbe, najbolj so nas zanimali hišni, malce eksotični ravioli z albuminsko skuto, tartufato, žafranom, baziliko in češnjevimi paradižniki. Cena je sicer velikih 16 evrov, a je treba reči, da porcija zadostuje za dve osebi, nam, ki smo imeli že nekaj predjedi za sabo ter glavne pred sabo, pa se je zdela še bolj nasitna.

A se nismo dali, podprti s hišnim rdečim fragamayem (zvrst frankinje in gamaya) smo pokusili večino glavnih mesnih jedi, ki stanejo od 19 do 22 evrov. Recimo lepo pečeni telečji zarebrnici z ajdovo kašo, ocvrto čebulo in korenjem. Ali goveji bočnik, ki ga najprej obdelajo na nizki toploti, potem pa spečejo ter podprejo s krompirjevo zloženko in zeliščnim maslom. Če bi podobne jedi naročili v prestolnici, bi bile manjše, dražje, pa še prilogo bi morali plačati posebej.

Goveji bočnik in krompirjeva zloženka

Za 19 evrov ponudijo orjaška nabodala s svinjino, oblečeno v panceto in svinjsko mrežico. Ta jed je ugajala manj kot druge, zanimiva pa je bila velikanska porcija ocvrtih piščančjih prsi, polnjenih z olimskim sirom, baziliko, pehtranom in pinjolami.

Ocvrte piščančje prsi, polnjene z olimskim sirom

V podobnem slogu kot predjedi in glavne jedi so tudi sladice. Bogate in rahlo avtorsko obdelane. Kozjanska razgibanka je Amonov pogled na prekmursko gibanico, njihova je brez maka, a z izabelinim sladoledom, jabolki, orehi in karamelo. Zelo sladko, celo bolj kot olimski veter z meringami, jagodami in jagodno kremo, meto, vaniljevo kremo in smetano. Če razgibanka spominja na prekmursko gibanico, je olimski veter nekakšen neobvezen odgovor na kremno rezino.

Kozjanska razgibanka

Zraven smo pili simpatičen, ne ravno lokalni rumeni muškat, pogumnejši, ki v rokah niso imeli volana, pa hišni liker Kleopatra z borovnicami in rdečim vinom ter Modrasa z ingverjem, limono, čilijem in chardonnayjem.

Povzetek

Restavracija v olimskem resortu Amon sega nad povprečje večine podobnih restavracij v naših letoviško-zdraviliških centrih. Po eni strani strežejo klasične nedeljske menije s hladnimi ploščami, juhami, mesom in prilogami, po drugi pa kuhajo tudi natančnejše jedi z duhovitimi rešitvami.

Vinska ponudba je največja težava restavracije, zdi se, da imajo celo več polsladkih kot suhih vin. Morda se bodo morali v prihodnosti odločiti in ob lastnih ponuditi tudi bližnjo dolenjsko kapljico.

Ocena: 3,5/5

Cena: €€€€

Vinska ponudba: 2/5

Ambient: 4/5

Restavracija Amon

Olimje 23, 3254 Podčetrtek

Telefon: 03 818 24 80