Loading...

Novi časi v piranski Stari gostilni

Stara gostilna v Piranu, ki menda neprekinjeno obratuje že 65 let in je s tem ena najstarejših v tem našem obalnem mestu, je predstavila prenovljen jedilnik za novo sezono.

Kristian Zule, najmlajši slovenski kuharski mojster z Michelinovim priznanjem, je na posebnem dogodku ob promociji novega menija v Stari gostilni v Piranu kot eno ključnih novosti izpostavil vključitev osemhodnega veganskega menija v redno ponudbo, s tem pa je Stara gostilna postala edina fine dining restavracija v Sloveniji, kjer za vegansko izbiro ni potrebno prednaročilo.

“Moj navdih je vsekakor morje in vse, kar prihaja iz njega ali raste ob njem,” je ob predstavitvi menija povedal 23-letni Zule, “pred začetkom dela v restavraciji gremo radi po različno obmorsko sočivje na bližnje trave in skale, pa v gozd, prizadevam si, da bi bilo čim več sestavin lokalnih.”

Kristian Zule

Da ob klasičnem degustacijskem meniju ponudi še veganskega, se je odločil iz več razlogov. “Nisem ne vegan ne vegetarijanec, res pa je, da si sam rdečega mesa nikoli ne bi pripravil in da me sestavine rastlinskega izvora zelo zanimajo, ker lahko z njimi počneš veliko stvari. Želim si, da bi tudi tisti, ki sicer jedo meso, poskušali veganske jedi, zato je ena vključena tudi v klasični degustacijski meni,” je pojasnil.

Veganska jed, ki jo je vključil v klasični degustacijski meni, je trenutno kuhan koromač v skorjici posušenega domačega kruha z zelišči, pirejem zelene, fermentiranim koromačem ter omako koromača z jabolčnim sokom in oljem koprca.

Kot je še povedal Zule, v jedi pogosto vključuje veliko okisanih, fermentiranih in dehidriranih sestavin, sam pripravlja tudi kombuče, kefirje in sirupe ter načrtuje, da bi v prihodnje ob degustacijskem meniju ponudili tudi spajanje s tovrstnimi brezalkoholnimi napitki. Za vinsko karto in izbiro destilatov v Stari gostilni sicer skrbi sommelier Igor Jakomin, ki pravi, da je spajanje vina z veganskimi jedmi zaradi manjka maščob, ki so sicer prisotne v hrani živalskega izvora, zahtevnejše kot pri mesnih jedeh.