Loading...

Vinitaly tudi v znamenju oranžnih vin

Osrednja degustacijska dvorana Sala Argento na velikanskem vinskem sejmu Vinitaly v Veroni bo 3. aprila gostila pridelovalce oranžnih vin. Orange Wine Festival bo predstavil izbor prek 250 vrhunskih oranžnih vin več kot 70 pridelovalcev iz Slovenije, Italije, Avstrije, Hrvaške, Gruzije, Češke, Madžarske, Srbije in Grčije.

Orange Wine Festival je tradicionalna prireditev, ki ponuja širok prikaz sonaravno pridelanih belih maceriranih oziroma oranžnih vin. Festival v Izoli in na Dunaju je v minulem desetletju spremljal in generiral razvoj ter vse večje zanimanje za oranžna vina.

Letos že tretjič gostujejo na vinskem sejmu Vinitaly v Veroni, kjer so jim namenili osrednjo, več kot 1300 kvadratnih metrov veliko degustacijsko dvorano, v kateri potekajo najodmevnejše sejemske predstavitve. Slovenska organizacija s slovenskimi vinarji tako vstopa v osrednje dogajanje enega največjih vinskih dogodkov sveta.

Zanimanje za sonaravno pridelana vina se krepi. Na eni strani se veča skupnost pridelovalcev, saj uveljavljeni pionirji tovrstne pridelave dobivajo vse več mladih in zagnanih sledilcev. Na drugi strani pa se povečuje skupnost ljubiteljev sonaravno pridelanih vin. Ob pradomovini vin Gruziji je eno najpomembnejših območij pridelave maceriranih belih vin severni Jadran s Srednjo Evropo.