Loading...

Stari podrum: istrska konoba, ki si jo lahko privoščite

V hrvaški Istri, v neposredni bližini meje s Slovenijo, je nekaj konob, ki so z leti postale nepogrešljiv del kulinarične ponudbe za slovenske turiste. Med njimi še posebej izstopa Stari podrum.

Če bi primerjali ponudbo v Istri s tisto pred desetimi leti, bi lahko ugotovili, da je obdobje romantike minilo. Prijaznih lokalov z nizkimi cenami je malo, v deželo vabijo najdražje kuharje z vsega sveta, ki se ne ozirajo na povprečne goste. Lokali in hoteli so prenovljeni, po drugi strani pa zunaj sezone skoraj ne morete več najti odprtih lokalov. V Rovinju, ki postaja kulinarično središče Istre, recimo gostinci razen ponudbe istrskih vin skoraj ne omenjajo več lokalne kuhinje.

Tudi v primeru Starega podruma v Mostu pod Momjanom, v neposredni bližini vinske kleti Kozlović, se je v zadnjih letih iz majhne konobe razvila velika gostilna.

A če bi mislili, da je povečanje kapacitet prineslo olajšanje, da prostor bolje diha, se motite. Celo v torek okoli pol petih, ko smo dobili mizo, je bila gneča nepopisna: Slovenci, Srbi, Hrvati, Italijani, Nemci, celo švedsko registracijo smo opazili na parkirišču. Dobili smo zadnjo, najbolj neugledno mizo v kotu, na srečo nam ni bilo treba sedeti ob kaminu v starejšem delu gostilne, ki je bil kljub vročemu popoldnevu zakurjen, saj so v njem pekli meso.

Kaj goste tako neverjetno prepriča pri Starem podrumu, je res težko reči, lahko pa potrdimo, da je bila prenova konobe uspešna. Prostor je odprt, zaradi oken je svetlobe veliko več kot nekoč. In veliko več je tudi zelenja. Res škoda, da nismo dobili mize na vrtu, a še sreča, da smo jo sploh dobili, Stari podrum je očitno vse dni v tednu, še posebno zdaj, ko je toplo, enostavno razprodan. Poka po šivih.

Kaj pa kuhinja? Tu se ni veliko spremenilo. Na mizi je izvrstno Buršičevo olje in, kdo ve, zakaj, balzamični kis znamke Ponti. Lokalnega, kot kaže, nimajo. Pozdravijo s toplim kruhom s sirom in tartufi, h kateremu smo dodali kozarec penečega vina Re iz bližnje kleti Kabola (6,5 evra). Po solidnem začetku smo se odločili za zanesljivo Gran Malvazijo iz kleti Coronica (35 evrov), ob sladicah pa še za kozarec sladkega momjanskega muškata (6 evrov).

V Starem podrumu na začetku narežejo nekaj pikantnih salam in klobas, na svojem mestu je seveda tudi pršut, družbo jim delajo sijajne gobe z žara, nekaj oliv in pikanten sir. Istrski krožnik, ki ga vedno radi pokusimo, še zlasti če stane umirjenih devet evrov. Tokrat smo pomalicali še karpačo, kar velika porcija je bila posuta s krepkim odmerkom sira, nekaj je bilo tudi rukole, splošen vtis pa soliden (11 evrov).

Istrski krožnik s pršutom, klobaso, salamo in sirom

Veliko povpraševanje po mizah v Starem podrumu je nedvomno pogojeno tudi s cenami. Če se razni tuji kuharji, predvsem v Rovinju, dičijo z meniji po 150 evrov in vini za 10.000 in več evrov na steklenico, so cene v idiličnem ambientu pod Momjanom razmeroma ugodne. Testenine so v okolici desetih evrov, kar je veliko manj kot v Ljubljani ali na naši obali.

Pokusili smo več kot solidne pljukance, ki so jim v veliki skledi primešali divje šparglje in za okus nekaj pancete. Lahko bi se odločili tudi za fuže s tartufi ali njoke z ragujem iz boškarina, a smo raje izkoristili divje šparglje, dokler jih je še mogoče dobiti. Tudi v izvrstni juhi, ki jo, zanimivo, pokapljajo z bučnim oljem in ji dodajo bučna semena. Okusna rešitev. Za enakih pet evrov in pol prinesejo tudi goste bobiče, v Istri jih je enostavno treba pokusiti, skoraj brez mesa, s koruzo in fižolom.

Pljukanci z divjimi šparglji in panceto

Mesne jedi so, lahko bi rekli, predvidljivi del ponudbe. Biftek, ombolo, razne zarebrnice … In spet, morda je vse enako, a cene so veliko bolj znosne kot v Ljubljani ali v Rovinju. Klasičen biftek stane 30 evrov, kilogram florentinca je 49 evrov, kar je več kot polovico manj kot pri nas.

Naš načrt je bil še nekaj bolj enostaven: ob hlebčku praženega krompirja (najprej ga spražijo, potem pa še popečejo kot kakšen kolač) smo pomalicali velik ramstek (18 evrov) in istrski ombolo, svinjski zrezek z žara za zelo zmernih deset evrov. Dobro obdelani, natančno pečeni mesnini, ki zlahka funkcionirata kot finalni del večerje.

Ramstek
Ombolo in pogača praženega krompirja

Ob mnogo možnostih pri sladicah se je verjetno najbolje odločiti za kak jabolčni zavitek, tokrat pa so imeli tudi nepretresljivo torto s pistacijo (sedem evrov) in domačo kremno rezino (štiri evre), ki zlahka konkurira gorenjskim pa tudi zagrebškim različicam te sladice.

Hišna kremšnita

Mimogrede, na koncu po istrskem običaju radi ponudijo žganje, naša odprava, ki je imela pred seboj še dolgo pot, pa si je dala natočiti manj alkoholen dišeči liker teranino iz vse popularnejše bližnje destilarne Aura.

Povzetek

Kljub temeljiti prenovi je Stari podrum ostal tradicionalna istrska konoba z lokalno hrano: tartufi, oljčno olje, malvazija, šparglji, bobiči … Jedi so preproste, brez filozofiranja, a okusne in predvsem za današnji čas – poceni. Za kakšnih 25 evrov se boste najedli (juha, testenine, ombolo), za kak evro več pa bo na krožniku tudi kašna prestižnejša sestavina.

Vinska karta ob redkih tujih vinih prisega na istrske vinarje, med katerimi ni večjih presežkov. A zdi se, da jih obiskovalci niti ne zahtevajo.

Ocena: 4/5

Cena: €€€€

Vinska ponudba: 4/5

Ambient: 4/5

Konoba Stari podrum

Most, 52462 Merišće, Hrvaška

Telefon: +385 52 779 152