Loading...

Gostilna Čubr: najboljše kosilo na kamniškem koncu

Če bi zelo poenostavili, bi lahko rekli, da je Čubr na Križu pri Komendi trenutno najboljša domača gostilna med Ljubljano in Kamnikom.

Slovenskim jedcem v zadnjem času ni lahko. Cene so se dvignile v nebo, sestavine na krožnikih so vse bolj revne, iz ozadja pa že silijo tisti, ki trdijo, da bi bilo treba tako porcije kot sestavine podrediti novi stvarnosti, jih zmanjšati in cene še nekaj malega dvigniti. Jasno, v naši redakciji se s tem ne moremo strinjati, še posebej ker trendi iz sosednjih držav kažejo, da ponudniki lahko preživijo tudi brez varčevalnega lomastenja po jedilnih listih. To kaže tudi kar nekaj gostiln v okolici Ljubljane, ki se ne menijo za sodobne trende, morda tudi zato, ker v bližnji prihodnosti ne pričakujejo hord bojda bogatih tujih turistov, ki naj bi reševali bilance.

Kot rečeno, v Ljubljani in njeni okolici je ostalo nekaj tradicionalnih gostiln, kjer je mogoče dobro jesti, in na Čubra, kamor nismo zašli že vse od začetka pandemije, sta nas opozorili sicer izkušeni in natančni pokuševalki hrane z Obale. Presenetljivo poceni in dobro, sta komentirali kosilo, ki smo si ga za osnovo vzeli tudi v petek, ko smo gostovali v tej simpatični vasici pri Komendi ali pri Kamniku, če hočete.

Iz kuhinje, ki je imela kljub zgodnji uri zapiranja (zadnja naročila sprejmejo ob 17. uri) tisto popoldne kar veliko dela, je prišla za pozdrav domača, skoraj sladka skuta z zelišči in Kocbekovim bučnim oljem ter domačim grisinčkom. V razmeroma bogati ponudbi vin oziroma alkoholnih napitkov na kozarec je pritegnil na eni strani osvežilen hišni sok s pomarančo, meto in limono, na strani penečih vin pa zdaj že kar uveljavljena in vedno dobrodošla Slapšakova penina.

Na mizi so bile štiri vrste kruha in naj na tem mestu čestitamo za ocvirkov kruh, že sam zase je bil konkreten obrok, spremljali so ga beli, črni in koruzni prijatelj. Skupaj so bili v pomoč pri slikovitem krožniku šunke s hruškovim hrenom in naribanim jajcem, jedi, ki kljub kruhu ni bila pretežka. V slogu Cuba je bila domača pašteta iz puranjih jeter – tri kepice so parkirali na opečene kruhke, jih popestrili z omako iz korenja, medu in tartufov, mlajši populaciji v veselje so zraven lansirali že malce pozabljene pokalice.

Šunka s hruškovim hrenom in jajcem ter puranja pašteta s korenjem, medom in tartufi ter pokalicami

V spremljavi je bil soliden Šerbinkov sauvignon, še bolj se je nekaj minut kasneje pri juhah izkazala presenetljivo bogata bela zvrst Sixty iz največje koprske kleti. Ob sicer običajni goveji juhi, ki se lahko meri z vsemi v regiji, za ščepec spektakla poskrbijo, ko v duet združijo izjemni gosti juhi iz čemaža in črne trobente.

Juha čemaža in juha črne trobente na enem krožniku

Sledil je prepričljiv beli pinot Brandulin in podprl verjetno najbolj zanimivo jed našega poznega kosila, toplo predjed s testeninami orzo. Drobne kot ješprenj bogatijo z radičem, mocarelo, ocvrtim rumenjakom in špinačnim prahom. Tako natančnega, povezanega in okusnega recepta ne srečate vsak dan.

Orzo z mocarelo, radičem in ocvrtim rumenjakom

Ob naročanju glavne jedi so še posebej poudarili sesekljan telečji zrezek, ki mu lahko dodajo gobovo omako. Mi smo gobe preskočili in k sesekljanemu zrezku dobili simpatično omako iz paprike, ki na krožniku tvori moderno kuharsko likovno doživetje. Še bolj se je izkazal telečji file z žara s pečenim krompirjem in vitlofom, ob motovilcu z jajcem in domači rdeči pesi sta meso pomagala pomalicati tudi koprski rdeči Sixty in nekaj bogatejši rdeči Angel iz Batičeve kleti.

Telečji file s pečenim krompirjem in vitlofom

Malce po svoje se pri Čubru lotevajo tudi sladic. K ocvrtemu pralineju, ki je pravzaprav kepica paštete, pristavijo kozarček haložana iz davnega leta 1983. Lepa ideja. Ni pa dosti zaostajalo niti srečanje jabolk topaz in hrušk viljamovk v prijaznem zavitku, ob katerem je treba piti Ganglov sladek jagodni izbor. Po sladicah pa, če niste ravno šofer, svetujejo barikirano slivovko Južni vetar.

Hruškovo-jabolčni zavitek

Povzetek

Domača gostilna, ki letos slavi 90 let, ne spreminja svojega koncepta, kljub temu pa ob znani ponudbi skoraj vedno poskrbi še za kakšen preobrat, naj gre za pašteto kot sladico, za srečanje dveh juh ali arhivsko vino. Morda bi morali bolj natančno predstaviti cenike jedi, se boste pa za kakšnih 35 evrov dobro najedli.

Vinska karta je vezana predvsem na dnevno ponudbo vin na kozarec, a ni dvomiti, da je v kleti in po hladilnikih ena boljših vinskih ekip v okolici. Največ je seveda primorskih in štajerskih favoritov, najde pa se tudi kak šampanjec in nekaj tujih vin. Splošnega cenika ni, cene vin na kozarec so ugodne.

Ocena: 4,5/5

Cena: €€€€

Vinska ponudba: 4/5

Ambient: 4/5

Gostilna Čubr

Križ 53, 1218 Komenda

Telefon: 01 834 11 15