Loading...

Na maratonu iz Ljubljane v Brda kar 768 kolesarjev

Prvega junija se je v organizaciji Kleti Brda odvila že 28. edicija športno-rekreativnega kolesarskega maratona Junaki vinogradov. Tudi letos je bil dogodek dobrodelno obarvan, saj bo Klet Brda delež od vplačanih startnin namenila za izvajanje strokovne podpore slepim in slabovidnim otrokom, mladostnikom in njihovim družinam, ki jo ponuja Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica.

Letos je bilo dogajanje na dvorišču Kleti Brda pestro že v dopoldanskim urah, saj so lanskemu Mini maratonu s poganjalčki, ki je namenjeno otrokom od 2 do 4 let, dodali še dve dirki, in sicer za malo večje otroke od 4 do 7 let in od 7 do 10 let, ki so se lahko pomerili v dirki s kolesi okoli kleti.

Pot rekreativnega maratona je dolga 108 kilometrov – s pričetkom v Ljubljani je vodila skozi Vrhniko, Logatec, čez Črni vrh. Postanek je bil v Ajdovščini pri Fructalu, nato pa so kolesarji pot nadaljevali proti Novi Gorici, čez Sabotin v Brda, kjer se je maraton zaključil pred Kletjo Brda na Dobrovem.

Direktor Kleti Brda Silvan Peršolja

Maratona se je letos udeležilo 768 kolesarjev iz vse Slovenije in tudi tujine. Kar nekaj udeležencev so zabeležili iz sosednje Italije in celo Švice. Klet Brda na cilju posebej nagrajuje najstarejšega in najmlajšega udeleženca oz. udeleženko, najštevilčnejšo družino ter najštevilčnejše klube. Najstarejši udeleženec je letos štel častitljivih 85 let, najmlajši pa 11 let. Najštevilčnejši klub je bil letos kolesarski klub Brda, sledil je kolesarski klub Omega Air, kolesarski klub Meblo Jogi in kolesarski klub Axis. Novost letošnje edicije je bil bolj tekmovalno usmerjen gorski cilj na vrhu sabotinskega klanca – najhitreje sta ga premagala Jana Pilih in Blaž Šuligoj.

Klet Brda bo določen delež startnin namenila za izvajanje strokovne podpore slepim in slabovidnim otrokom, mladostnikom in njihovim družinam, ki jo ponuja Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica. Vzporedno bo za isti namen pod okriljem Lions kluba Idrija potekala tudi dobrodelna akcija Kolesarim, da pomagam 2024 v obliki prostovoljnih prispevkov in donacij prek SMS sporočil SLEPI1 ali SLEPI5 na številko 1919.