Loading...

S testeninami do “dokazano” boljšega počutja

Vsakič, ko boste slabe volje ali zagrenjeni, se boste po obilnem krožniku testenin počutili bolje, pravi študija, ki so jo izvedli v laboratoriju za nevropsihološke raziskave na milanski fakulteti IULM.

Pašta kot dosežen gol

Univerzitetni raziskovalci so namreč v študiji 40 udeležencem, starim od 25 do 55 let, merili fizične in nevrološke spremembe po tem, ko so jedli testenine, nato pa te odzive primerjali z reakcijami, ki so jih imeli med poslušanjem svojih najljubših pesmi ali med gledanjem najljubšega športnega dogodka. Ugotovili so, da je vznemirjenje ob prežvekovanju testenin z najljubšo omako, ki ga preberejo naši možgani, povsem enako ali celo večje kot ko je nekdo priča olimpijski zmagi ali pa doseženem golu svoje reprezentance.

Znanost v službi čustev…

“S to študijo se je znanost postavila v službo čustev, da bi ugotovila, ali so testenine in sreča eno. Vedno smo vedeli, da dober krožnik testenin osrečuje ljudi, vendar nismo vedeli, zakaj in v kolikšni meri. Rezultati nam povedo, da smo ravno takrat, ko jemo testenine, najbolj čustveno aktivni. Zato je pravo dejanje okušanja in uživanja jedi v njenem polnem okusu, saj s tem spodbudimo najbolj pozitivne spomine in čustva,” je po predstavitvi izvlečkov raziskave v javni izjavi zapisal Vincenzo Russo, profesor potrošniške psihologije in nevromarketinga na univerzi IULM ter ustanovitelj in koordinator laboratorija, v katerem so raziskavo izvedli.

… in trgovine

Seveda je pričujoča študija daleč od znanstvene narave, podobno bi nedvomno lahko pripravili za katerokoli jed na svetu, še sploh glede na to, kot je moč prebrati, da je bila študija izdelana tudi v imenu Unione Italiana Food, trgovinske organizacije, ki zastopa – uganili ste – italijanske proizvajalce testenin.

Foto: Pixabay