Loading...

Na izlet z vlakom – in med vlake

Železniški muzej Slovenskih železnic je edinstvena institucija z več kot 40-letno zgodovino dejavnega ohranjanja bogate železniške dediščine na Slovenskem. Muzejsko zbirko sestavlja več tisoč unikatnih predmetov iz železniškega sveta, šestdeset parnih lokomotiv in petdeset drugih železniških vozil.

V železniški rotundi, ki je glavna stavba muzeja, se lahko sprehodite med brezčasnimi parnimi lokomotivami, ki so nekdaj vozile po naših progah. Najstarejša lokomotiva v zbirki, SB 718, je bila izdelana davnega leta 1861.

V poslopju ob rotundi je skrbno predstavljen zgodovinski razvoj železniških signalnovarnostnih naprav, telekomunikacij ter gradnje prog. Poleg tega si lahko ogledate tudi, kako je bil nekoč videti prometni urad, kako svojevrstna so mala tirna vozila ter kakšne uniforme so nosili slovenske železničarke in železničarji. 

Muzej gosti številne prireditve in v edinstveno urejenih prostorih pripravlja koncerte, sprejeme ter konference. S prireditvami, ki jih pripravljajo v impresivnem industrijskem slogu, združujejo zgodovinsko vlogo železnic z njihovim poslanstvom v sodobni družbi. Železnice postajajo namreč hrbtenica mobilnosti ter temelj zelenega razvoja in simbol varovanja naravnega okolja.

Železniški muzej Slovenskih železnic dejavno sodeluje pri promociji železnice ter njene izjemne vloge pri razvoju gospodarstva in družbe v naših krajih. Gostom muzeja so na voljo čudoviti vodeni ogledi, bogato zbirko pa lahko v nepozabnem potovanju skozi razvoj železnice na Slovenskem odkrivajo tudi sami. V času muzejevih prireditev se lahko popeljejo tudi z edinstvenim vlakom vrtne železnice.

Foto: Slovenske železnice