Loading...

Slovenska oranžna vina v New York Timesu

Ameriški vinski poznavalci so se navdušili nad oranžnimi vini iz slovenskega zamejstva.

Konec lanskega leta se je urednik vinskih strani v časopisu New York Times Eric Asimov, ki velja za enega najpomembnejših vinskih kritikov onkraj luže, posvetil maceriranim belim vinom, ki jih med drugim pridelujejo tudi slovenski zamejski vinarji Gravner, Radikon, Skerk, Vodopivec in Zidarich.

Zahtevna vina, povsem drugačna od drugih belih vin

Asimov je v članku za New York Times predstavil oranžna vina, slog, ki je bil še pred dvema desetletjema povsem neznan, čeprav princip pridelave tovrstnih vin sega nekaj tisoč let nazaj.

V novejši zgodovini pa so v Italiji s pridelavo maceriranih belih vin začeli vinarji v severovzhodni Italiji, “kjer se Furlanija – Julijska krajina sreča s Slovenijo,” je poudaril Asimov. Svoje bralce je povabil, naj poiščejo vrhunske proizvajalce, kot so Gravner, Radikon, Skerk, Vodopivec in Zidarich, a jih hkrati opozoril, da bodo ta vina zahtevna zaradi visoke stopnje taninov in povsem drugačna od vseh drugih belih vin.