Loading...

Top gostilne v Istri, če bi radi jedli tartufe

Slovenci imamo izjemno srečo, da živimo tako blizu krajev, kjer rastejo beli tartufi, najdragocenejše med gomoljikami.

Ves svet roma v Piemont, mi pa imamo bele tartufe kar doma – v Istri. Lokalni tartufarji celo trdijo, da so istrski beli tartufi boljši od piemontskih. Še več, istrske tartufe naj bi v Piemontu prodajali kot svoje in to za ogromne zneske.

Kakorkoli že, v Istri se je sezona lova na beli tartuf začela že sredi septembra, zato je skrajni čas, da naredite načrt, kje si ga boste privoščili. Mi priporočamo teh pet gostiln v slovenski in hrvaški Istri.

Gostilna Jakomin, Kubed

Jakomin v Kubedu, vasici v koprskem zaledju Istre, se je v zadnjih nekaj letih razvila v odlično gostilno. Poudarjajo mesnine, resne kose zorjene govedine, ki jo pečejo v kaminu na terasi, ob mesu pa so seveda glavni zvezdniki tartufi. In v sezoni so oboroženi tudi z belimi, ki vam jih nastrgajo na vse od hladnega narezka in sirov do testenin in mesa.

Gostilna Belvedur, Gračišče

Belvedur je nedvomno najbolj znana slovenska gostilna, ko je govora o tartufih, tja se je na fuže s tartufi hodilo že pred četrt stoletja, prirejali so festival belega tartufa, ki bo letos menda spet. Če sanjate o veliki skledi fužev, na katere šef hiše nastrga dišečo gomoljiko, je Belvedur nedvomno pravi naslov. Za drugo hrano ne jamčimo, je pa izpred gostilne fantastičen razgled na Obalo.

Konoba Buščina, Buščina

Konoba Buščina v istoimenskem kraju med slovensko mejo in Umagom je verjetno ena najbolj “slovenskih” konob v Istri, ko govorimo o sestavi gostov. So pa tudi ena najbolj varnih izbir, ko si želite istrskih okusov. Spomladi šparglji, jeseni tartufi, ki vam jih lahko postrežejo v vseh fazah obroka, če tako želite.

San Rocco, Brtonigla

Če so vse prej naštete lokacije dokaj ugodne (ko je govora o belih tartufih, zelo poceni ne morete jesti), pa je San Rocco nedvomno prestižna destinacija. Restavracija v butičnem hotelu z istim imenom je ena najboljših, pa tudi najdražjih v Istri. Cene degustacijskih menijev segajo vse tja do 90 evrov na osebo, če pa k jedem dodate še beli tartuf, bo znesek narasel za še nekaj desetakov.

Restaurant Zigante, Livade

In če smo že pri dragih restavracijah – še dražja kot San Rocco je restavracija znane tartufarske družine Zigante v Livadah. Meni s šestimi jedmi stane 115 evrov, za črne tartufe je treba doplačati kakšnih 20, za bele pa vsaj 50 evrov. Ste pa lahko prepričani, da pri Ziganteju tartufov nikoli ne zmanjka.