Loading...

Goriška brda so dobila novo vinoteko, v kateri slavijo rebulo

Klet Brda je na gradu Dobrovo v okviru oživitve grajskega dvorišča odprla vrata nove vinoteke: Dom rebule je, kot že ime pove, posvečena avtohtoni briški sorti.

Ob otvoritvi vinoteke so ljubiteljem briške kapljice predstavili rebule vinarjev, ki bodo sodelovali na letošnjem MasterClassu Brda – Home of Rebula, program pa bodo v prihodnje širili še z drugimi briškimi vinarji in z rebulami iz Vipave, Furlanije pa tudi sveta, saj želijo obiskovalcem predstaviti, kaj vse zmore ta sorta.

Novo domovanje rebule nosi v sebi tri glavna sporočila. Rebula je v Brdih preživela že stoletja, je najbolje prilagojena briškemu terroirju in daje najboljše rezultate prav na briški opoki. Drugo pomembno sporočilo, kot pravijo v Kleti Brda, je povezovanje slovenskega vinskega sektorja v Domu rebule.

“Vinarji vemo, da Slovenijo težko umeščamo na svetovni vinski zemljevid, pri tem pa na nek način prednjači skupina briških vinarjev, ki je spontano brez velikih načrtov stopila skupaj in osnovala Masterclass Brda – Home of Rebula. Ta je doživel že tri ponovitve in je pripeljal do tega, da so nas opazili svetovni mediji in revije o vinarstvu,” so poudarili v briški zadrugi.

Vinski avtomat s 24 različnimi rebulami

Pravijo, da je vinoteka Dom rebule nekakšna stična točka, kjer bodo vinarji lahko predstavili svojo rebulo na način, kot ga do sedaj še ni bilo. Naenkrat bo v vinoteki moč poskusiti 24 različnih rebul, gostje si bodo lahko vina natočili sami iz vinskih avtomatov, so pojasnili snovalci nove vinske zgodbe v Brdih.

Tretje sporočilo nove vinoteke pa je, da želijo rebulo približati prav vsakemu gostu. “Želimo si, da bi Dom rebule postal stična točka tako za tiste, ki se z vinskim svetom šele seznanjajo, kot za tiste, ki so že vinski poznavalci. Vsak bo imel možnost poskusiti vse od svežih do zorjenih rebul različnih vinarjev, ki so sicer na prodaj v različnih cenovnih razredih, degustacijski vzorci pa so tudi cenovno dostopni vsakemu gostu,” je povedala Janja Poglajen iz Kleti Brda.