Loading...

Slovenske “michelinke”: Hiša Franko ima dve zvezdici, še pet restavracij po eno

Končno je luč sveta ugledal Michelinov vodnik za Slovenijo, izbor restavracij, ki po mnenju ocenjevalcev tega kultnega vodnika predstavljajo vrhunec slovenske kulinarike.

Ne ena, ne dve – kar šest slovenskih restavracij si je v prvem Michelinovem vodniku, ki pokriva našo državo, prislužilo zvezdice. Najzmagoslavnejši debi v vodniku ima Hiša Franko, ki so jih pripeli dve zvezdici, po eno so dobile Gostilna pri Lojzetu na vipavskem dvorcu Zemono, Hiša Denk v Zgornji Kungoti, Vila Podvin pri Radovljici, Dam v Novi Gorici in Atelje v Ljubljani.

Tako smo v Hiši Franko jedli lansko jesen.

Ob restavracijah z zvezdicami je v vodniku še vrsta drugih, ki so si prislužile dodatne, opisne oznake.

Kaj pomenijo Michelinove oznake?

– tri zvezdice: izjemna kulinarika, vredna posebnega potovanja
– dve zvezdici: odlična kulinarika, za katero je vredno narediti ovinek,
– ena zvezdica: visoko kakovostna kulinarika, vredna postanka,
– “Bib Gourmand”: dobro razmerje med ceno in kakovostjo,
– “The Plate Michelin”: sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok,
– piktogram trajnosti: zavzemanje za ohranjanje okolja, iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu.

Tako imenovani “Bib”, ki ponazarja dobro razmerje med ceno in kakovostjo, je dobilo devet restavracij oziroma gostiln: Etna v Divači, Ruj v Dolu pri Vogljah, Grič nad Horjulom, Jožef v Idriji, Na Gradu v Ljubljani, Rajh v Bakovcih, Mahorčič v Rodiku, Repovž v Šentjanžu in Evergreen na Smledniku.

Omembo v vodniku oziroma t. i. Michelinov krožnik pa je dobilo še 37 restavracij oziroma gostiln: Julijana na Bledu, Debeluh v Brežicah, Vovko v Ratežu, Francl v Celju, Dvor Jezeršek na Zgornjem Brniku, Gredič v Brdih, Hiša Torkla v Kortah, Marina v Izoli, Za Gradom v Kopru, Krištof v Predosljah, Pavus v Laškem, As, Maxim, JB, Cubo, Monstera, Separe, Harfa, Shambala, Sushimama, Strelec, Valvas’or, Vander in B-restaurant v Ljubljani, Mak in Sedem v Mariboru, Calypso in Pikol v Novi Gorici, Hiša Fink v Novem mestu, Grad Otočec, Galerija okusov v Novem Celju, Stara gostilna v Piranu, Rizibizi in Sophia v Portorožu, Hiša Krasna v Lokvi, Danilo v Retečah in Kendov dvorec v Idriji.

Priznanje za trajnostno delo ( zavzemanje za ohranjanje okolja, iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu) pa so dobile restavracije oziroma gostilne Grič, Monstera, Hiša Franko, Za Gradom, Krištof in Mahorčič.