Loading...

Poklon modremu pinotu na posestvu Tilia

V Potočah v Vipavski dolini to nedeljo, 16. avgusta, pripravljajo dogodek Poklonimo se modremu pinotu.

Festival modrih pinotov v sicer manjšem obsegu je del mednarodne iniciative, da vsaka vrsta vina praznuje svoj mednarodni dan. Iniciativi se z dogodkom, ki ga organizira klet Tilia, pridružuje tudi Slovenija. Poklon modremu pinotu bo druženje in degustacija s pridelovalci te sorte, ki marsikje, predvsem pa v Burgundiji, velja za kralja vin, kljub temu, da ima v primerjavi z vini drugih rdečih sort precej manj barve in taninov.

Matjaž Lemut, direktor in enolog na posestvu Tilia, je povedal, da dogodek organizirajo z dvojnim namenom, in sicer, da se ohrani status kleti Tilia kot najbolj prepoznavne pridelovalke modrega pinota ter regije kot aktivne pridelovalke identitetnih modrih pinotov.

Lemut bo predstavil sorto modrega pinota, kreativnost, ki je potrebna za njeno vzgojo, dogodek pa bo z glasbenimi utrinki imel tudi kulturno noto.

Poleg modrih pinotov iz kleti Tilia bo svojo vizijo modrega pinota predstavilo še nekaj slovenskih vinarjev, poseben sklop mini festivala pa bo namenjen razstavi klonov modrega pinota, ki jih gojijo na posestvu gostitelja in organizatorja, med njimi klon 777, ki izvira iz Burgundije, klon VRC 18, ki izvira iz Furlanije – Julijske krajine, klon VCC9, ki izvira iz Kalifornije in klon 666, ki izvira iz Šampanje.

»Dobro vino nastane kot spoj narave in strasti tistega, ki ga prideluje. Magični preskok pa se zgodi, ko se združijo pridelovalci, ljubitelji in poznavalci vin, zato toplo vabljeni v družbo najboljših. Z vami bodo vinske kleti, kateri ponos predstavlja ravno vino modri pinot,” je še povedal Matjaž Lemut.

Obiskovalci bodo lahko poizkusili različne modre pinote različnih letnikov in pridelovalcev. Pričelo se bo ob 17.30 uri na posestvu Tilia v Potočah.