Loading...

Gostilna Vovko: dolenjski ljubljenci golfistov in zahtevnih jedcev

Vsem, ki neodvisno spremljajo kulinarično dogajanje pri nas, je jasno, da se je v zadnjih letih Dolenjska dvignila na sam vrh slovenske scene. Pa vendar je gostilna Vovko nekaj posebnega.

Gostilna v vasi Ratež blizu Novega mesta je tesno povezana tako z lokalnimi sirarji kot z igriščem za golf na Otočcu, tako z vse boljšimi lokalnimi vinarji kot z gostinci v okolici, da o domačih brusniških češnjah, ki imajo v teh krajih vsaj toliko veljave kot na zahodu briške, niti ne govorimo.

Brusniške hrustavke

Na tako majhnem prostoru težko najdete toliko dobrega: solidno restavracijo na gradu Otočec, natančno urejeno turistično kmetijo Šeruga in domače gostišče Mrak. Družba, ki lahko pomeni konkurenco ali pa dodatno spodbudo. Med naštetimi je trenutno na najvišji ravni Vovko, ki ob lokalnih sestavinah ponuja, lahko bi rekli, značilno domačo kuhinjo, ob tem pa razmeroma bogato vinsko karto, na kateri ob najboljših mladih Dolenjcih in vseh očitnih Slovencih blesti tudi nekaj tujih imen.

Senčniki pred gostilno napovedujejo šampanjsko znamko Veuve Clicquot, naše pozno popoldne pa se je vseeno začelo s kozarčkom Slapšakove penine brut zero ŽČ, kar seveda pomeni, da je pridelana iz žametne črnine. Ena najbolj zanimivih penin v zadnjem času je na mizi zaradi naše radovednosti dobila dva spremljevalca, hišni cviček in prav tako hišno belo zvrst, oboje neproblematični, simpatično pitni vini.

Izbor hladnih predjedi

Nato pa je kuhinja napadla s serijo v zadnjem času tako priljubljenih in fotogeničnih domačih hladnih predjedi. Bataljon je vodila menda najbolje prodajana jed pri Vovku, tatarec dimljene postrvi z ikrami, šalotko in oljčnim oljem. Na svojem mestu so bili potočni raki z jajčno omako in šparglji, Biosing je prispeval jelenovo salamo, pristavili so hišne paštete, pri sirih pa sta se izmenjevala Škrjanec iz Čužnje in Pustotnik iz Gorenje vasi. V spremstvo smo dobili še maline, kumare, slivovo marmelado in na koncu še izvrstno Colnarjevo belo zvrst Collis iz na Dolenjskem priporočenih sort.

Nabor hladnih predjedi so spremljali bel, čemažev in ajdov kruh, oljčno olje pa je nosilo podpis Ipše iz Istre. Skratka, natančno pripravljen izbor, ki niti v eni fazi ni razočaral. Še korak naprej so bili lisičke in jurčki na žaru, fina topla predjed s kančkom olja in česna, ob spremljavi že kar konkretnega Šturmovega chardonnayja.

Lisičke in jurčki z žara

Juha je bila koprivna, v njej je plavala dimljena postrv, račja jetra, ki so sledila, pa so postavili na malinovo kremo in jih opremili s solnim cvetom ter rezinami nektarine. Na našo željo smo ob njih izpraznili stekleničko Šukljetovega sladkega, oljnatega sauvignona Aurum, ki se je srečal tudi z brusniškimi hrustavkami, znamenitimi češnjami iz teh krajev, ki se niso premaknile z mize od začetka do konca večerje.

Račja jetra z malinovo kremo in nektarino

Zanimiva Jeleničeva modra frankinja 2015 je napovedala veliki finale, orjaško telečjo kračo, obkroženo s pečenim krompirjem, slanino in korenjem. Iskreno? Bili smo siti, zelo siti. A za sladico se vedno najde prostor.

Telečja krača

Obilno večerjo smo zaključili z že omenjenim Šukljetovim sladkim sauvignonom, ki je podprl sladek češnjev zavitek ter izvrstno bezgovo kremo z jagodami in jagodovim sorbetom.

Bezgova krema z jagodami in jagodnim sorbetom

Pa še ni bilo konec – poslovili smo se s hišno orehovo grenčico, domačimi piškoti in pralineji, ki jih izdeluje Berryshka iz Dolenjskih Toplic. Za sedemhodni meni računajo prijaznih 45 evrov.

Povzetek

Ena najboljših gostiln novega dolenjskega vala, ki se je povsem prilagodila modernim tokovom sledljive, največkrat povsem lokalne kuhe. Na mizi so sezonske sestavine, ki jih povezujejo v bolj ali manj tradicionalne jedi svojega okolja. Za tiste, ki so pojedli in popili preveč, imajo tudi ne predrage sobe.

Vinska karta je izvrstna in zagotovo ne razočara niti zahtevnih pivcev. Morda kakšnega svetovno pomembnega vina ne boste našli, v osnovi pa imajo vse od cvička do šampanjcev, od Goriških brd do Bordeauxa.

Ocena: 4,5/5

Cena: €€€

Vinska ponudba: 5/5

Ambient: 3/5

Gostilna Vovko

Ratež 48, 8321 Brusnice

Telefon: 07 308 56 03