Loading...

Restavracija hotela Marina: ribja kuhinja s pogledom na mandrač

Poletje je tu in večina Slovencev bo svoje dopolnilne finančne vire izkoristila na domačih destinacijah. Marina v Izoli s svojo restavracijo je več kot zanimiva ideja.

Simpatični hotel pri izolskem mandraču, iz katerega se razlega pogled na privezane jadrnice in majhen kos slovenskega morja, ima restavracijo s prav prijetno teraso. Restavracija hotela Marina je znana po brezkompromisno sledljivi kuhinji, ki jo posebej oznanijo na tabli pred vhodom.

Na njej je natančno zapisano, kdo jim je dobavil katero sestavino, pa naj bodo to Fondovi brancini, Prosubove školjke ali Soficomove, Nerimarjeve in Jermanove morske delikatese. Sir je z Vremščice, olje je Pucerjevo, z Belvedurja in Lisjakovo, tartufi so Fogyjevi …

Pri vinu so bolj raznoliki, na vinski karti je ob istrskih mogoče najti praktično vse slovenske pokrajine, nekaj tujih vin in celo nekaj šampanjcev. Za steklenico Chapentierja smo odšteli zmernih 40 evrov, veliko cenejša je bila malvazija Santomas, ki se je hladila, ko smo listali po izrazito morskem jedilniku.

Če se ne morete odločiti, kaj bi, je dobra ideja degustacijski meni za 40 evrov na osebo, ki obsega izbor hladnih predjedi, dve topli predjedi, glavno jed in sladico. Tega smo se lotili tudi mi in mu dodali še krožnik ali dva. Tako so na mizo prispele sardele na šavor, ob njih pa otvoritvena jed degustacije, krožnik hladnih predjedi, na katerem so bili surovi, zelo sladki piranski škampi, izvrsten brancinov karpačo z jagodami ter tunin tartar z ostrim vasabijem in kremo črnega česna. Finale pred finalom, bi lahko rekli, saj je bil nabor hladnih morskih grižljajev izpiljen kot le redko kje v okolici.

Sardele na šavor
Surova morska trilogija: škampi, tuna in brancin

Med toplimi predjedmi so najbolj ponosni na bavete z vongolami, res sijajna je bila gratinirana polenta na bakalarju, ki jo oblijejo z rakovo omako in nanjo nastrgajo črne poletne tartufe, solidni so bili tudi ravioli s sirom in tartufi.

Bavete z vingolami
Gratinirana polenta z bakalarjem, rakovo omako in črnimi tartufi

Vse dotlej smo zadovoljno predli. Pravzaprav se je za največjo težavo v Marini izkazala glavna jed. Mojster iz kuhinje, pri katerem smo v preteklosti že dobro jedli, je finale poenostavil in na preveč tradicionalni krompir z blitvo postavil tri fileje, morsko mačko, romba in kovača, ki jim je zmanjkalo idealne kombinacije sočnosti in zapečenosti.

Morska mačka, romb in kovač

So bile pa zato kmalu zatem na vrsti zanimive sladice. Običajno nismo oboževalci sladic z zelenjavo, a tokrat je tiramisu s šparglji navdušil, zanimive so bile tudi kokosove palačinke, medtem ko so čokoladna torta, creme brulee in čokoladni sufle zgolj dobro opravili svojo funkcijo. Podobno kot viljamovka (iz Kozine) in Fructalov pelinkovec. Mimogrede, ob koncu si lahko privoščite tudi nekaj eksotičnih žganj, ki pa niso tako prijaznih cen kot domača pijača.

Creme brulee, čokoladna torta, špargljev tiramisu in kokosove palačinke

Povzetek

Klasična obmorska restavracija, ki jo od bližnjih sosedov loči priseganje ne samo na lokalno, ampak predvsem na sledljivo kuhinjo. Predjedi in sladice so na veliko višjem nivoju kot v klasičnih portoroško-piranskih lokalih, pri ribjih glavnih jedeh pa je še nekaj prostora za napredek.

Vinska karta je med boljšimi na Obali. Imajo lep izbor vin na kozarec, posebno pozornost so seveda dali malvazijam, ponujajo vse slovenske vinske pokrajine in hkrati ne pozabijo na naravna vina. Imajo tudi kak ducat tujih etiket in pol ducata šampanjcev po zmernih cenah.

Ocena 3,5/5

Cena: €€€

Ambient: 4/5

Vinska ponudba: 4/5

Restavracija hotela Marina

Veliki trg 11, 6310 Izola

Telefon: 041 605 333