Loading...

Gostilna Tramšek: najboljši okusi Prlekije

Gostilna je prenehala z obratovanjem.

V gostilni ob cesti, ki povezuje Ormož in Ljutomer, že dolga leta dela verjetno najboljši oštir pri nas. Gre za kulinarični center, ki je enostavno in velikokrat prenasitno prleško kuhinjo spremenil v moderen vrtiljak okusov, kakršnega težko srečate v naših krajih. Duša gostilne, nekoč natakar in sommelier, v zadnjem času pa tudi vodja gostilne in kuhar Zvonko je v okolju, ki ga turisti napadajo manj intenzivno kot večino primorskih dežel, ustvaril prijazno postojanko, ki jo je enostavno treba obiskati vsaj enkrat na leto.

Ob vse modernejši gorički Cani na mizo postavijo tudi Radensko, ob nekaterih slajših peninah pa za začetek predlagajo Millésime iz Radgonskih goric, prestižno verzijo zlate radgonske penine, ki je devet let počivala na kvasovkah. Boljše v teh krajih še nismo pili. Naj takoj opozorimo, da je zaradi vinskega scenosleda, ki ga predlagajo, dobro prespati kje blizu, pa tudi do tam je bolje dobiti izkušenega in treznega šoferja.

Delček vinskega popotovanja po prleških kleteh, ki ga rad priredi šef gostilne

Penini je recimo takoj sledil lahek in piten Praprotnikov šipon selekcija, na mizi pa so si po vrsti sledile pisane hladne jedi: mlada čebula, “oljova” govedina, posebna sušena skuta s kumino in papriko, veliki kosi svinjske potrebušine iz tünke, “prleška mocarela” oziroma mladi sir, piščančja pašteta, oblečena v pistacije, pa še solata kumar, paradižnika in česna v bučnem olju (s kmetije Kocjan).

“Oljova” govedina in mlada čebula
Sušena skuta s papriko in kumino
“Prleška mocarela” oz. mladi kravji sir in meso iz tünke
Piščančja pašteta v pistacijah

Ko je omizje izpraznilo množico začetnih krožnikov, je prispela sijajna kremna zelenjavna juha, v kateri je glavno vlogo igrala paprika, v kozarcih pa se je vrtel Verusov sivi pinot 2017. Najboljši sivi pinot v Sloveniji, je prepričan vodja gostilne, ki ima izvrsten pregled nad prleškimi in širše štajerskimi vinogradi.

V središču prve mesne jedi je bila pečena svinjska potrebušina, ki so jo spremljali zanimiv špargljev narastek, ohrovtova omaka, cvetača in kanček smetane. Na tem mestu je treba povedati, da še pred letom ali dvema pri Tramšku niso imeli špargljev, a pravovernost, ki se je pri vinih držijo, postaja pri sestavinah bolj ohlapna in duhovita.

Pečena potrebušina, dušen ohrovt in špargljev narastek

Kaj je prleški sorbet? Izjemno svež in zelo hladen šipon 2019 iz Cvetkovih vinogradov na Koglu, ki ga praktično v istem trenutku že nadomesti klasičen svež sauvignon iz kleti Milana Kranjca. Njegova naloga je pokriti “pohanega piceka”, paniranega s krompirjevimi drobtinami, h kateremu Zvonko priloži brusnični hren in žlico praženega krompirja s papriko. Vegetarijanci? Ni problema, piceka zamenja jajčna omleta s kebrom – velikim fižolom.

“Pohani picek” s praženim krompirjem in brusničnim hrenom

Ko je napočil čas za najresnejše meso, je v kozarce prispela Koglova presenetljiva rdeča zvrst Magna Domenica 2016, modri pinot s 30 odstotki širaza, ki je eno najbolj pitnih rdečih vin pri nas. Sveže, sadno in daleč od kompleksnih mišičnjakov, ki jih poudarjajo v Brdih in Vipavski dolini. Vino, ki je dehtelo po češnjah, je pospremilo file srne s korenčkovim pirejem, brusnicami in suhimi slivami v vinu, za tiste, ki divjačine ne marajo, pa je beljakovine priskrbel fižolov štrukelj.

File srne s korenčkovim pirejem
Fižolovi štruklji

Treba je dodati, da se kljub temu, da smo pojedli veliko konkretnih jedi in na mizi zamenjali vrsto steklenic, na koncu nismo ne preveč najedli (ne napili). Vsakega vina je bil kozarček, pri hrani pa smo izogibali sicer izvrstnemu domačemu kruhu. Podobno je bilo pri sladicah, pokusili smo košček prleške gibanice, po kateri so pri Tramšku vedno sloveli, in prav tako odličen borovničev zavitek, ob tem pa pokusili še polsuh Kosov kerner.

Prleška gibanica
Borovničev zavitek

Za tiste, ki jim ni nikoli dovolj, imajo na policah tudi bataljon lokalnih žganic, račun za hrano pa na koncu znese manj kot 30 evrov na osebo.

Povzetek

Prleška gostilna z najboljšim slovenskim natakarjem, ki ni samo natakar, tudi v modernih časih nadaljuje tradicijo prevajanja klasičnih jedi v majhne grižljaje, ki jih odlikujejo avtorski pristop in sledljive lokalne sestavine. Od tünke do gibanice, od kebra do domačega sira, vse pa po zelo spodobnih cenah – za hrano boste odšteli kakšnih 30 evrov na osebo ali še manj.

Vinska ponudba ni zapisana, je pa široka in zelo lokalna – pri Tramšku so ponosni na okoliške pridelovalce. Cene so več kot zmerne, a so Cvetko, Kos, Krajnc in Verus tako in tako cenejši kot konkurenca na zahodu.

Ocena: 4,5/5

Cena: €€€

Vinska ponudba: 4/5

Ambient: 4/5

Gostilna Tramšek

Žerovinci 25 b, 2259 Ivanjkovci

Telefon: 02 719 40 97